Дебат за бъдещето на Европейския съюз месеци преди изборите за нов Европейски парламент. В Страсбург италианският премиер Джузепе Конте предупреди, че сред най-големите рискове за Европа са разделението по миграционния въпрос и популизмът. Конте говори пред депутатите в разгара на дипломатическия скандал между Рим и Париж.

От напрежението между Италия и Франция не печели никой, и двете страни в конфликта ще платят висока цена. Така евродепутати коментираха напрежението през последните дни между Рим и Париж. Италианският премиер Джузепе Конте пропусна тази тема в дългото си изказване в пленарната зала в Страсбург. Той обаче беше провокиран, но беше лаконичен в отговор на депутатски въпроси.

Италианският премиер застана пред евродепутатите след като френският посланик в Рим беше отзован, тъй като стана ясно, че италиански вицепремиер се е срещал с лидери на френските "жълти жилетки". Конте коментира темата лаконично.

Джузепе Конте, премиер на Италия: Между Италия и Франция има дългогодишна и силна връзка. От един проблем не може всичко това да бъде поставено под въпрос.

Джузепе Конте акцентира върху предизвикателствата на ЕС - едно от тях миграцията. Според него, трябва да се помисли за следващата финансова рамка и за повече средства за охрана на границите. Той поиска и създаването на единна европейска отбрана. Италианският премиер каза още, че са необходими радикални действия срещу популизма. Джузепе Конте коментира още, че Европа е на кръстопът и от важните решения ще зависи бъдещето на съюза.