Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Индия Сушма Сварадж. Това е първо посещение у нас на индийски външен министър от две десетилетия насам, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

"С най-ниското си данъчно облагане в ЕС, добра инфраструктура и гостоприемен народ България може да се превърне във вратата на Индия към Европа". С тези думи Екатерина Захариева се обърна към Сушма Сварадж.

Министър Захариева посочи, че българска компания вече развива успешно бизнес по програмата "Направи в Индия", друга доставя интернет до повече от 200 000 потребители в Делхи, а български завод произвежда лекарства в Индия.

Благодарение на тези и други успешни инициативи двустранният стокообмен има възходяща тенденция. Данните за първите десет месеца на 2018 г. сочат 25% ръст на годишна база. Над 14 500 индийци, или с 23% повече на годишна база са посетили страната ни през миналата година, посочи още министър Захариева.

Тя съобщи, че от март български визи ще могат да се получават в над 15 индийски града.

Първите дипломати на България и Индия подчертаха, че страните ни, които тази година бележат 65 години от установяване на дипломатически отношения, се радват на традиционно приятелство, ползотворно сътрудничество и тясно и динамично партньорство.

Дипломацията на двете държави следва да работи за свързването на бизнеса и хората. Сред областите с голям потенциал за развитие са високите технологии, фармацевтиката, земеделието, хранително-вкусовата промишленост ,туризма.

Каним български компании да участват в развиваните от Индия програми, заяви от своя страна Сушма Сварадж.

Индийският външен министър е на посещение в България

Индийският външен министър е на посещение в България

Тази вечер в България пристигна министърът на външните работи на Индия Нейно превъзходителство Сушма Сварадж. Работното ѝ няколко часово посещение се...