Ще загубят ли българските граждани във Великобритания основните си права, ако правителството на Тереза Мей и ЕС не се споразумят по всички въпроси около Брекзит - гост с коментар по темата в "Още от деня" беше вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Брекзит ще има. Проведен е референдум, подадена е молба за излизане от ЕС. Така че, Великобритания няма да бъде член на ЕС със или без споразумение, категорична е Захариева.

Тя обаче гарантира, че българите на територията на Кралството ще могат да останат там, независимо от изхода на преговорите с ЕС.

Захариева допълни още, че ще бъдат намалени таксите за подаване на документи за виза, а от страна на българската държава няма да има утежнения за английските граждани, желаещи да пребивават у нас.

​Тереза Мей: Опитите за отлагане на Брекзит не решават въпроса

​Тереза Мей: Опитите за отлагане на Брекзит не решават въпроса

Британският премиер Тереза Мей каза в парламента днес, че опитите на някои депутати да отложат излизането на страната от ЕС, използвайки парламентарни...

Относно политическата криза във Венецуела, Захариева заяви, че призивът на българската страна е да се уважават демократично признатите права и да се намери изход от ситуацията по мирен път с организиране на нови легитимни избори.

Вицепремиерът коментира и въпроса с отпадането на т.нар. "Златна виза" за инвеститори у нас.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Българското правителство е идентифицирало този проблем още от февруари миналата година, има работна група в министерство на правосъдието. Текстовете със законовите промени са готови.

Проблемът е свързан с бързите инвестиции, които не носят никакви работни места, а стоят само като пари в банка, обясни Захариева. По думите й, трябва да има стабилност - да можеш да видиш, да пипнеш една инвестиция.

МС иска край на бързата процедура при получаване на гражданство за инвеститори

МС иска край на бързата процедура при получаване на гражданство за инвеститори

Край на бързата процедура за българско гражданство за определени инвеститори. Това ще поиска правителство с промени в закона. Днешното решение на мини...

Относно предвидената за днес блокада от гръцките фермери на Граничен пункт "Кулата" Захариева обясни, че се надяваме гръцките власти да не допуснат блокиране на границата.

27 години продължава този спор между Гърция и Македония. През това време другите вървят напред. Интересът на България е да имаме стабилни държави членки на ЕС и съюзници в НАТО, разбира се и съседи, обясни външният министър.

Тя заяви, че комисията за отношенията между България и Македония продължи да работи, но много години нищо не се е правило по въпроса.

Като пример за успех, Захариева посочи признаването на българския Цар Самуил.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: От комисията си размениха учебниците по история и бележките към тях в двете държави. Това, което ние ще искаме, е обединяване на общите събития и дати, които честваме всяка година. Ние имаме писма, автобиографии, нека не спорим, личностите в тези документи сами са си казали какви са.

И още - за уреждането на търговските спорове с Либия и задържането на български кораби, вижте целия разговор с Екатерина Захариева във видеото!