НОВИНИ

Двама души загинаха при сблъсъци на границата Венецуела - Бразилия

Двама души загинаха, а няколко са ранени на границата между Венецуела и Бразилия. До сблъсъците се стигна след като Николас Мадуро затвори границата. Венецуелски войници са открили стрелба по хора, които се опитали да напуснат страната. Очаква се напрежението да продължи да се покачва през следващите часове. Самопровъзгласилият се за временен венецуелски президент Хуан Гуайдо пътува за Колумбия, за да присъства на концерта за набиране на средства за венецуелците.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:18, 22.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Надпреварата между Николас Мадуро и Хуан Гуайдо прерасна в концертен двубой. Музикалната схватка между двамата ще се проведе от двете страни на моста, който свързва Венецуела с Колумбия. В колумбийския град Какута се очакват над 250 000 зрители, а събраните дарения за венецуелското население вероятно ще достигнат 100 млн. долара. Благотворителният концерт е организиран от британския милиардер Ричард Брансън.

Ричард Брансън: Всички, които мислят, че Венецуела е утопия, трябва да видят тълпите от хора и да говорят с венецуелците, които напускат родината си.

От другата страна на моста, на 300 м от Какута, след няколко часа започва концертът "Долу ръцете от Венецуела". Той е организиран от правителството в Каракас и ще продължи до неделя.

Русия предупреди, че утре ще бъде направен опит камиони с хуманитарна помощ да влязат във Венецуела. Москва определи това като "американска провокация", която ще доведе до сблъсъци.

Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия: Американски спецчасти и оборудване са били прехвърлени близо до Венецуеала. Има информация, че американски компании и съюзниците им от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от източноевропейска държава за опозиционните сили във Венецуела.

Освен в Колумбия американска хуманитарна помощ изчаква в Бразилия и на остров Кюрасао. Независимо, че границата между Бразилия и Венецуела е затворена, бразилските власти заявиха, че ще доставят помощта по въздух. Утре ще бъде направен и опит хуманитарните пратки от Кюрасао да достигнат Венецуела с кораби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Снежно кино
ДРУГИТЕ новини: Снежно кино
Министър Вълчев поиска ЕК да махне въпроса за пола от анкетата SELFIE
Министър Вълчев поиска ЕК да махне въпроса за пола от анкетата SELFIE