Вече месец жителите на село Стражица в област Добрич са без вода. Хората са принудени в най-тежката зима да пътуват до Балчик, където пълнят туби от градските чешми. От ВиК Добрич обясниха, че правят всичко възможно, за да решат проблема.

Стражица, Балчик

Проблемите с водата за Стражица започват преди Коледа. Помпата, с която тя е подавана до населеното място, се разваля. Съоръжението е в съседното село Бобовец. Там също остават без вода. За да не стоят на сухо в двете села, от ВиК Добрич пренасочват водоподаването от друго населено място докато отстранят повредата.

Шукри Шукри, кмет на село Стражица, община Балчик
“Oт село Оброчище няма такова налягане, което да достигне до село Стражица. Пускат около 30 кубика на час. 30-35 кубика на час, а 35 кубика за две села, Бобовец и Стражица, са въобще нищо. И от един месец насам ние нямаме вода.“

Многократно са подавани сигнали до ВиК Добрич за ниското налягане и липсата на вода, но до момента проблемът не е решен.

Стоян Георгиев, село Стражица
„Сега е с много незначителен дебит, което е крайно недостатъчно за битови и хигиенни нужди.“

Вече месец 500 души от село Стражица се чудят как да си поддържат домакинствата и с какво да си поят животните.

Шукри Шукри, кмет на село Стражица, община Балчик
„Тук има един, който има крави, човекът вика – „Три крави съм си пресушил заради това, че няма вода“.

Според управителя на водното дружество в Добрич инж. Петър Калчев, сондажът, който захранва селото е излязъл от строя. За да се възстанови водоподаването от него е необходим ремонт на помпата. Той вече е започнал и се очаква скоро да приключи. До тогава обаче ще продължи подаването на питейна вода от село Оброчище, която е с малък дебит.