НОВИНИ

Един милион долара за учител № 1 в света

1 милион долара - толкова спечели най-добрият учител на света! Маги МакДонъл получи отличиeто за работата си в отдалечените канадски провинции. Наградата се присъжда от Дубайска фондация за оценка на преподавателски способности.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:37, 20.03.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Ментор, треньор, майка по заместване... УЧИТЕЛ - това е историята на Маги МакДонъл. Тя работи с младежи от ескимоската общност инуити в едно от отдалечените села в канадската провинция Квебек. Маги не просто преподава на децата, тя им помага да се справят насилието в училище, с разправиите с родители и приятели. Насърчава и посещението на специален курс за превенция на самоубийства. Тревожна статистика показва, че в района броят на посегналите на живота си млади хора е значително завишен.

Маги МакДонъл: "Когато им предложите полезни възможности и смислени платформи, те ги сграбчват и ги използват като трамплин."

Зад гърба на Маги има още няколко проекта - фитнес за учениците и благотворителна кухня за цялото село. Тя е преборила конкуренцията на още 20 хиляди преподаватели от цял свят.

Маги МакДонъл: "Мечтата ми е да работя с учениците си за създаването на програма за опазване на околната среда и да помогна на младежите иниути да се върнат отново към културните си корени и традиции."

Учител номер едно в света казва, че няма търпение да облагороди още повече живота на откъсната от света инуитска общност, нейните бит и традиции, които трябва да бъдат запазени. Идеята на фондацията е да покаже как работата на един добър учител променя не само съдби, но и цели общности. А по думите на канадския премиер Джъстин Трюдо, който я поздрави, с работата си Маги "променя бъдещето"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел отговаря на обвиненията на Ердоган към нея
Меркел отговаря на обвиненията на Ердоган към нея
Жители на 6 села във Врачанско на протест срещу дупките по пътищата
Жители на 6 села във Врачанско на протест срещу дупките по пътищата