Един на всеки петима в Гърция е с неплатени в срок данъци, а спрямо 700 хиляди данъкоплатци в близките дни ще бъдат предприети принудителни мерки, като конфискации, съобщава гръцкото издание "Капитал".

© снимка: БТА / АРХИВ

През януари 80 на сто от четирите най-важни данъка в Гърция са били платени в срок, докато 20 на сто от данъците са останали неплатени. Данъкоплатците - физически и юридически лица, с просрочени задължения през януари са били над четири милиона, като техният броя е нараснал с 38 458 в сравнение с декември миналата година. На повече от един милион данъкоплатци, в това число и на такива с дългове от над 500 евро, са били наложени принудителни мерки, за да се издължат. Над 60 на сто пък са длъжниците, на които са били наложени конфискации.

Изчисленията на данъчните показват, че просрочените дългове в момента възлизат на 101 332 милиарда евро, от които 13,74 млрд. се оценяват като несъбираеми /става дума за починали, бедни и други такива данъкоплатци/.

На форум в Делфи в началото на месеца премиерът Алексис Ципрас обяви, че в близко бъдеще няма да има намаляване на данъците, като поясни, че подобни стъпки не могат да бъдат предприети, докато ефектът от тях заплашва да навреди на социалната система. По думите му намаляването на данъците не е панацея за проблемите на Гърция. Според Ципрас предварително условие за намаляване на данъците, е да се гарантира, че Гърция няма да се върне към прахосничество и корупция.