Цветелина Цветанова е един от петимата учители по български език и литература в Русе, които станаха посланици на свободния дух в училище. В Деня на народните будители се срещаме с нея и учениците и, които са убедени, че г-жа Цветанова, освен съвременен будител, е и техен вдъхновител.

Русе

Цветелина Цветанова преподава български език и литература вече близо 20 години. Часовете в класната стая с нея винаги са различни. Среща децата с известни личности, стреми се да работи с всеки ученик индивидуално, не повишава тон, никога не обижда. Поощрява всеки техен успех. Децата казват, че ги учи не само на български език, но и на живот.

Цветелина Цветанова – учител по български език и литература в училище „Фридрих Шилер“
„Ако аз мога да науча на нещо моите ученици, то е да бъдат свободни. За будители през 17-18 век можем да говорим. А сега – за вдъхновители.“

Нейната ученичка Никол я номинира за „Посланик на свободния дух в моето училище“. Първоначалният план на осмокласничката е да кандидатства в друго училище след седми клас. Но избира да остане в същата гимназия заради своята учителка.

Никол Димитрова
„Тя иска учениците ѝ да успеят. Тя има душа за нас, сърце за нас. Винаги преподава така, сякаш е за последно.“

Цветелина Цветанова не би сменила професията си. Изморява я само това, че често ѝ се налага да бъде администратор.

Цветелина Цветанова – учител по български език и литература в училище „Фридрих Шилер“
„За мен спасението е в отделните личности.“

А най-важното е учениците ѝ да се чувстват равни на нея. И да бъдат подготвени добре за живота, който често липсва в учебниците по български език и литература.