НОВИНИ

Един век от битката за тутраканската крепост

100 години от Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа отбеляза днес Националният събор-възпоменание, който се проведе край село Шуменци. В ритуала по полагане на венци и цветя на Мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916" участваха вицепрезидентът Маргарита Попова и министърът на отбраната Николай Ненчев.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
23:09, 04.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Хиляди се събраха днес, за да вземат участие в честването на един век от битката за тутраканската крепост, където са загинали над 8000 войници и офицери, от които 1764 българи. В тяхна памет беше отслужена заупокойна литургия.

Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България: Днес сме тук, за да погалим с топла ръка, с длан свещената Добруджанска земя и да стиснем в юмрук шепа пръст, напоена с кръв и със сълзи.

Потомците на генерал-майор Пантелей Киселов, известен като „победителят край Тутракан", днес също почетоха паметта на дядо си.

Мария Киселова, внучка на генерал-майор Киселов: Дядо ми е бил мощта, която е трябвало да реши дали да направи битката - и нали като всяка битка ти не знаеш дали ще спечелиш, или не… И дядо ми като истински генерал е знаел какво е да умираш… Той беше истински военен.

Военният министър Николай Ненчев отправи към присъстващите своето съвременно послание:

Николай Ненчев, министър на отбраната: Днес България и Румъния са част от ЕС и НАТО - само сто години по-късно ние живеем в мир и сътрудничество. Тези събития трябва да ги честваме заедно - независимо кой е бил на грешната и кой е бил на правата страна - това е посланието към нашето общество.

Родолюбиви организации представиха възстановка на битката от 1916 година. В спектакъла най-голямо участие взеха ентусиасти от Национално дружество "Традиция", НВУ "Васил Левски", както и гости от Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борбата с огъня в Хасковско продължава, няма опасност за хората
Борбата с огъня в Хасковско продължава, няма опасност за хората
Туристическо корабче се е преобърнало край Анталия, двама души са се удавили
Туристическо корабче се е преобърнало край Анталия, двама души са се удавили