НОВИНИ

Един загинал и десетки ранени, след като тайфунът "Джеби" удари Япония

Един човек загина, а десетки бяха ранени, след като мощният тайфун Джеби връхлетя по-рано днес Япония. Тайфунът Джеби е най-силният, преминавал през Япония за последните 25 години. Тази сутрин Джеби достигна западната и централната част на страната, силата на ветровете му е между 175 и 220 км/ч.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал БТА
14:32, 04.09.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Стихийният вятър става причина танкер, тежащ близо 3000 тона, да се удари в мост, свързващ международното летище Кансаи до Осака и близките градове. Това е само пример за силата на тайфуна Джеби.

Проливни дъждове, ураганен вятър, на места със скорост близо 200 км/ч. Наводняват градове, изкореняват дървета, покриви на къщи просто изхвърчат. Японските власти са отправили предупреждение към най-малко 1 млн. души да се евакуират.


;

Отменени са стотици полети, пистите и един от терминалите на международното летище в Осака са под вода. Повечето влакове в западната и централната част на страната са спрени. Затворени са магазините, служителите на големите заводи са получили нареждане днес да не ходят на работа. Стотици хиляди домакинства са без ток.

Тайфунът се придвижва с 45 м/с, очаква се мащабът на материалните щети, както и броят на жертвите да се увеличат. Япония се готви и за катастрофални свлачища и наводнения. Последната буря с такъв мащаб удряла страната, е през 93-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия не изключва провеждането на международна конференция за Косово
Сърбия не изключва провеждането на международна конференция за Косово
Пациентът със западнонилска треска вероятно ще бъде изписан следващата седмица
Пациентът със западнонилска треска вероятно ще бъде изписан следващата седмица