НОВИНИ

Единадесетокласници изобретиха светещо и говорещо кошче

Ученици от 11-и клас на столичното 23-то училище "Фредерик Жолио Кюри" изобретиха смарт кошче. То свети в зелено, благодари за изхвърления боклук и се зарежда със соларен панел. Единствената бройка се намира в Министерството на околната среда и водите, които са откупили кошчето от учениците за 370 лева.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:10, 22.06.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Кошчето е резултат от работата на 11 ученици от паралелка с профил "Предприемачество и бизнес" в 23-то училище в София. В рамките на обучението си те трябвало да създадат учебна фирма и да реализират своя иновативна идея. Разработката им отнела три години.

Денис Павлов, автор на идеята: "Различното от типичните кошчета е, че е интерактивно. Комуникира с потребителя. Когато човек си изхвърля боклука в него, то му казва "Много благодаря"."

Повод да реализират точно тази идея е липсата на достатъчно на брой кошчета по улици, в градини и паркове.

Вержиния Иванова: "Целта ни е да има повече кошчета и то да са такива, които да привлекат вниманието и да искаш точно в него да си изхвърлиш отпадъка. Бихме желали да превърнем кошчето в тип разделно събиране, да бъдат три и всяко да има различна лед лента, която да указва какъв точно отпадък да бъде изхвърлян в него. Също така бихме искали да подобрим електрониката и да направим бутон, който може да показва кога кошчето се е напълнило и да дава сигнал, за да може да бъде изхвърляно."

Единствената бройка на смарт кошчето е закупена от Министерство на околната среда и водите където се и намира неговият прототип. За специалистите от министерството това не е просто едно кошче, а сигнал, че досега действащата система за управление на отпадъците не е достатъчно модерна и ефективна.

Марта Петкова, МОСВ: "Това е един индикатор, че има едно ново екологично съзнание и то в децата на България, което ни кара да вярваме, че всичките усилия, които полагаме за опазването на околната среда и екологичното възпитание, което се опитваме да провокираме в децата постига своя успех."

Дали обаче смарт кошчето ще остане единична бройка? Това зависи от бизнеса и дали той ще прояви интерес към изобретението на учениците. Младите хора вярват, че ще бъдат забелязани и че до година софиянци ще срещат говорещото кошче на повече места в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпратени са допълнителни 182-ма полицаи в Слънчев бряг
Изпратени са допълнителни 182-ма полицаи в Слънчев бряг
В Русия почитат паметта на жертвите  от войната
В Русия почитат паметта на жертвите от войната