НОВИНИ

Единбургският университет ще инсталира кабини за сън

Студенти от Единбургския университет гласуваха да се инсталират кабини за сън, които могат да помогнат при борбата с недоспиването. Всяко от наподобяващите капсули съоръжения струва 10 000 британски лири. Те са оборудвани с легло, което наподобява самолетните. Потребителите могат да изолират обкръжаващия ги шум, като изберат релаксираща музика през широкоекранен шлем и въртяща се козирка.

bnt avatar logo
от БТА
13:43, 19.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още
единбургският университет инсталира кабини сън

Студентски комитет стигна до извода, че капсулите за сън ще повишат удовлетворението на възпитаниците на университета. 84 % от студентите са гласували за инсталирането им. "Зад идеята стои убеждението, че лишаването от сън е една от главните причини за психически проблеми", каза Приянка Радакришнан от студентския комитет. "Това е инициатива за справяне с проблема, като се насърчи идеята студентите да подремват по 40 минути през деня, за да поддържат психическото и физическото си здраве", допълни тя.

Кабини за сън вече се използват в някои американски университети и в офиса на Гугъл в Лондон. Ефективността на подобни съоръжения обаче предизвиква спорове. Второкурсничката от Единбургския университет Верити Браун каза, че е гласувала против монтирането на съоръженията.

"Те приличат на клаустрофобични ковчези, струват 10 000 паунда, а университетът иска да вземе четири. Съотношението на хората към броя на кабините е 28 000 към 4, струва ми се нелогично. Повечето студенти няма да имат възможността да влязат в тях нито веднъж за цялото си следване, тъй като ще са заети постоянно", каза тя.

Във Великобритания първата кабина за сън за студенти е поставена в университета в Манчестър през 2014 г. Библиотекарят Марк Фоси каза, че оттогава тя се използва по предназначение. "Кабината позволява на хората да се освежат и да се върнат към уроците. Усещането е много отпускащо. Веднага след като затвориш капака, музиката те обгръща и е лесно да се унесеш", добави той.

"Ако имаш нужда от сън, трябва да се прибереш у дома и да се наспиш хубаво", е мнението на един от студентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военната прокуратура даде на съд Николай Ненчев
Военната прокуратура даде на съд Николай Ненчев
Либийски войници загинаха при нападение на атентатор-самоубиец край Бенгази​
Либийски войници загинаха при нападение на атентатор-самоубиец край Бенгази​