НОВИНИ

"Единна Русия" губи мандати, но запазва мнозинство в парламента на Москва

Управляващата в Русия партия "Единна Русия " губи мандати, но запазва мнозинство в парламента на Москва. Това сочи преброяването на бюлетините от местните избори в Руската федерация, които се проведоха вчера. Европейският съюз не призна изборите в анексирания Крим.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:46, 09.09.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Според анализатори тактиката на руската опозиция е изиграла роля. Лидерът Алексей Навални призова към "умен вот" на местните избори, които се проведоха в 85 региона.

Гласуването в Москва се следеше особено внимателно заради недопуснатите опозиционери в надпреварата. От 45-местната московска Дума управляващата "Единна Русия" печели 25 места. Подкрепяните от нея кандидати се явиха като независими. Останалите места се заемат от комунисти, центристката партия "Яблоко" на Григорий Явлински и от лявата формация "Справедлива Русия".

На предишните избори кандидатите на "Единна Русия " спечелиха 40 от 45 места. Избирателната активност вчера в Москва е била близо 22 процента, по-ниска от тази в страната.

Ела Памфилова - ръководител на ЦИК в Русия: Окончателната средна избирателна активност в Руската федерация възлиза на 41.02 процента.

Назначеният от президента Путин губернатор на Санкт Петербург Александър Беглов печели изборите с почти 65 процента. Вчерашното гласуване се смятат за тест за парламентарните избори в Русия през 2021 година. Европейският съюз заяви, че не признава изборите в анексирания преди пет години Крим, така както не признава и присъединяването му към Руската федерация.

Според експерти преминалите в един ден избори са били не само едни от най-мащабните, но и едни от най-спокойните за последните години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън предупреди, че Брекзит без сделка ще е провал
Борис Джонсън предупреди, че Брекзит без сделка ще е провал
Четвърти ден 20 000 души от Перник са без топла вода
Четвърти ден 20 000 души от Перник са без топла вода