НОВИНИ

Единни критерии за прием на първокласниците във всички училища в София

Засега критериите са на ниво проект. Предстои той да бъде одобрен от общината. Досега всяко училище само̀ определяше критериите за кандидатстване. И по новите правила водещо остава местоживеенето.

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:24, 18.02.2017
Чете се за: 01:41 мин.
Още

На първо място са изискванията за местоживеене, следва дали детето е било в подготвителна група в същото училище, дали има братя или сестри в това училище и наблизо ли е работата на поне единия родител. Втората група критерии са социални. Там точки се дават за деца с починали родители, с трайни увреждания, от многодетни семейства и сираци.

Мария Минчева - директор дирекция ,,Образование" в Столична община: "Тези критерии не са нови в системата на столичното образование. И в предходни години са въвеждани и практикувани такива критерии. Те са разработвани от педагогическия съвет. Водещ критерий е близостта на училището. 43 точки за тези деца, които живеят в непосредствена близост до училището. Всеки един родител преди 15 март ще може да види на сайта на училището и на видно място в самото училище коя е територията, в която попада тяхното дете."

;

Директорът на 125 СУ смята, че това би могло да е от полза, но само ако във всичко училища предлаганото образование е на добро ниво.

Ирена Анастасова, директор на 125 СУ ,, Боян Пенев": "Аз го оценявам като един добър опит да се създаде регулация по един проблем, който за съжаление обаче е нерешим на общинско ниво. Проблемът не би съществувал, ако родителите имаха гаранция за качество на образование на детето си в съседното училище, защото аз не си представям, че има родител, който би искал да кара детето си от другия край на София някъде, или примерно, когато детето започне само да ходи на училище, да пътува две, три, пет или седем спирки с автобус, вместо да пресече улицата и да отиде в съседното училище. Но тъй като за всички тези съседни десетилетия ние докарахме образованието дотам, че в едните училища да е на едно ниво, в другите да е доста по-ниско, е разбираем стремежа на родителите да потърсят най-доброто за децата си."
;
Ернест Георгиев, директор на 14 СУ ,,Професор д-р Асен Златаров": "Как определяме територията на училището - според мен в Столична община има 176 училища. Те са разположени по цялата й територия и според мен всяко училище, което има някакъв свой район трябва да опира до района на другите училища, така че между тях разстоянието да е относително равно, освен ако няма някакви изключителни препятствия. Когато границите на района, на училището са така определени, фактически всички, които живеят на този район би трябвало да имат възможност да се запишат в училището, до което са най-близко."
;

Според Мария Минчева, директор дирекция ,,Образование" в Столична община, няма опасност от застъпване на районите на училищата.

Мария Минчева, директор дирекция ,,Образование" в Столична община: "Няма опасност от презастъпване на райони на училища. Съвместно с представители на районната администрация, директорите ще определят прилежащите територии."

15 март е крайният срок училищата да обявят допълнителните си изисквания - максимум три, определени за всяко училище поотделно. От общината очакват допълнителни критерии да въведат между 10 и 20 училища, където броят на желаещите е много по-голям от този на свободните места. Ако проектът бъде одобрен от Общината, то подаването на заявления от родителите би трябвало да започне на 18 април и да приключи на 19 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Русенски Лом“ прави конкурс за Седмицата на гората
„Русенски Лом“ прави конкурс за Седмицата на гората
Продължават официалните преговори по новия Национален рамков договор
Продължават официалните преговори по новия Национален рамков договор