НОВИНИ

Единният регистър на психично болните да включва и чужденци

Русенски психиатри настояват да бъде създаден единен регистър на психично болните, който обаче да е международен. Заради мобилността на пациентите липсва информация за броя на хората с ментални проблеми, които напускат страната, както и на чужденците с диагнози, които пребивават у нас.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Димитрова
17:00, 24.02.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Сто пациенти с психични проблеми се лекуват месечно в четирите отделения на Центъра за психично здраве в Русе. Хората обаче, които търсят помощ, са в пъти повече. Често след изписването от лечебното заведение състоянието на пациентите не се проследява. Затова създаването на единен регистър е от особена важност за психиатрите, които настояват данните с клиничната информация да е по-всеобхватна, но да не е общодостъпна.

Д-р Пламен Панайотов – психиатър
„Поради мобилността на психично болните, които не са само в България, имахме случаи наш пациент уби шотландска туристка на Канарските острови, същото може да се случи с пациенти чужденци, пребиваващи у нас.”

Според специалистите психичноболните не бива да са изолирани зад стените вкъщи, а да бъдат социално ангажирани по различни програми. Изследване на Центъра по психично здраве в Русе показва, че през последните три години пациентите, които се занимават с трудова терапия и други социални услуги, не са приемани повторно за лечение в психодиспансера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
81 са опасните язовири в страната, показва проверка на прокуратурата
81 са опасните язовири в страната, показва проверка на прокуратурата
Установени са родителите на 2-годишното намерено момченце
Установени са родителите на 2-годишното намерено момченце