НОВИНИ

Съкратеното производство ще отпадне при умишлени убийства

Правната комисия в парламента обедини в общ законопроект идеите на БСП, Патриотите и "Воля" да отпадне съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Сега то дава възможност за намаляване на присъдата, ако извършителят признае фактите. Управляващите обаче предлагат съкратеното производство да остане при тежки телесни повреди. Вижте повече по темата от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:50, 01.10.2019 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

И управляващите, и опозицията днес бяха единни, че съкратеното съдебно следствие трябва да отпадне при умишлени убийства. Според ГЕРБ обаче то трябва да се запази при тежки телесни повреди.

Анна Александрова - председател на Комисията по правни въпроси в НС: Защото смятаме, че с тежките телесни повреди, изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система. Ще се върнем 2007-ма година, когато 268 хиляди преписки бяха прекратени. Нали разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа.

Според БСП и Патриотите обаче, съкратеното производство трябва да отпадне и при тежки телесни повреди.

Крум Зарков - БСП: Това, което е важно е да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждахме днес на комисия, за да бъде приложена в онези случаи като убийството в Сотиря, които възбудиха общественото мнение през лятото.
Емил Димитров - "Обединени патриоти": Не може да изключва тежката телесна повреда, подлежи на дебат. Тя тежката телесна повреда е част от всички тези престъпления. Този текст, около който сме се обединили е много добър.

Другия вторник правната комисия ще обсъди постъпилите предложения и ще изслуша главния прокурор и съдиите от ВКС. Промяната в НПК трябва окончателно да бъде приета следващата седмица, преди депутатите да излязат в предизборна ваканция.

Същевременно управляващите не се отказват и от идеите си за промени в Наказателния кодекс, които дават възможност на съда да прецени в кои случаи на умишлени убийства и тежки телесни повреди да бъде приложено съкратеното съдебно следствие.

Според левицата, този проект на ГЕРБ е несъвместим с обсъждания днес.

Крум Зарков - БСП: Законопроектът на ГЕРБ е изключително проблематичен.

Управляващите не виждат разминавания.

Анна Александрова - председател на Комисията по правни въпроси в НС: Не си противоречат.

Идеите на ГЕРБ обаче ще бъдат подложени на широк обществен дебат след изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снаряд избухна в пункт за вторични суровини в Разлог
Снаряд избухна в пункт за вторични суровини в Разлог
Българският бизнес има готовност да стъпи във Виетнам
Българският бизнес има готовност да стъпи във Виетнам