НОВИНИ

Емил Радев: Единствените ефективни мерки срещу Северна Корея са санкциите

Единствените мерки, които могат да бъдат ефективни срещу Северна Корея са търговските санкции, защото вече десетилетия е видно, че други мерки не вършат работа. Това заяви в "Денят започва" евродепутатът Емил Радев. По думите му международната общност трябва да се обедини и да вземе единни мерки, защото регионът е взривоопасен, а хората живеят в страх какво може да се случи и всяка една провокация може да доведе до най-лошото.

емил радев единствените ефективни мерки северна корея санкциите
bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 04.09.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Евродепутатът Емил Радев каза в студиото на "Денят започва", че е бил в Северна Корея в края на май, но не като представител на Европейския парламент,а като обикновен турист, за да види каква е истинската ситуация.

"И това там е наистина някъде в 50-те 60-те години на миналия век в социалистическите държави. За съжаление тези хора общо взето не знаят какво става във външния свят. Нямат право на собственост. Там всичко е държавно - апартаменти, коли получават само държавни и то най- заслужилите. Не можеш да влезеш в столицата свободно. Трябва да имаш разрешение, на 30 километра има КПП-та, където те спират и ако нямаш нужното разрешение да влезеш в Пхенян, просто не те допускат", разказва Емил Радев.

По думите му в самата конституция на Северна Корея е заложено, че само корейците могат да пазят себе си, няма коя друга държава да ги пази и заради това те разработват ядрени оръжия и трябва да са готови винаги за война. "Това е залегнало в тяхната философия от години и това дрънкане на оръжие в момента и правенето на ядрен опит, и изстрелването на балистични ракети е главно с цел вътре на процесите, които вървят в Северна Корея", казва Радев.

Той е категоричен, че единствените мерки, които могат да бъдат ефективни са търговските санкции.

"Защото виждаме, че вече десетилетия други мерки не вършат работа. Тук разбира се е много важната роля на Китай, защото е основният търговски партньор на Северна Корея. Там те изкарват своите ресурси, въглища и т.н. Международната общност трябва да намери единни мерки, за да спре това дрънкане на оръжия, защото хората в региона са изключително притеснени. хората живеят в страх какво може да се случи", допълва евродепутатът.

Емил Радев смята, че в преговорите не може без участието на Русия, която е фактор в региона, не може и без ЕС.

"Трябва наистина да има обща политика, защото когато няма обща политики, когато Северна Корея може да насочи продукцията си към дъжави, които не подкрепят тези санкции, от там-нататък те не са реално изпълними и нямат този ефект. Трябва да престане това, защото това е игра с огъня. Регионът е много взривоопасен. Между двете Кореи няма на практика подписан мирен договор - те са в примирие. Натрупването на оръжие и войски в Корейския полуостров е огромно и напрежението е огромно. Всяка една провокация може да доведе до най-лошото. Затова наистина международната общност - обединена трябва да вземе мерки, защото там живеят милиони хора", заключи Радев.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лил Уейн в болница, след като е открит в безсъзнание в хотелската си стая
Лил Уейн в болница, след като е открит в безсъзнание в хотелската си стая
Сеул има информация за готвен нов ракетен тест на Пхенян
Сеул има информация за готвен нов ракетен тест на Пхенян