Непоказвани картини на Ярослав Вешин - за първи път пред камерата на БНТ. По повод издаването на специален албум за художника-класик, Българският културен институт в Прага успя да открие 27 произведения, които никога не са представяни пред българската публика. Нашият екип засне ексклузивно част тях. Репортаж от Чехия на Анна Ангелова и Станислав Ангелов.

В депото на националната галерия на Чехия, където се пазят оригинални картини на Ярослав Вешин. За първи път българската публика може да види три от тях.

Това са „Цигански табор“, „Ловец сред зимен пейзаж“ и „Ерхерцог Фердинанд на лов“. Най-интересна е историята на третата творба, създадена през 1891-а.

Вероника Хуликова- куратор, Национална галерия Прага: На платното виждаме две от ловните кучета на Франц Фердинанд. С тях е свързана и любопитна история. Тъй като Вешин е бил в много близки отношения с ерхерцога, когато Франц Фердинанд разбира, че той ще заминава за България, му подарява две от ловните си кучета от тази порода. В София художникът ги е водил навсякъде със себе си дори в Рисувателното училище, където е преподавал.

Въпреки колекционерския бум към художниците от втората поливна на деветнайсти век, днес в Чехия е голяма рядкост картина на Вешин да се появи на търг.

Вероника Хуликова- куратор, Национална галерия Прага: Имам информация, че в края на май един от чешките аукциони ще предложи неговата известна творба „Началото на един роман".Нямам представя как тези хора са се сдобили с картината на Вешин, но знам, че началната й цена е 300 хил. крони - около 12 хил. евро. Но предполагам, че цената ще се удвои.

Подробната история за непознатите оригинали на Ярослав Вешин гледайте на 24 май в „Денят започва с култура“.