Единственото у нас отделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница може да прекрати дейността си, ако до края на март не получи допълнително финансиране от държавата, предупредиха лекари.

В бюджета на отделението е натрупан дефицит от половин милион лева. Не достигат и 20 медицински сестри. Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца, претърпели операции и са принудени да дават извънредни дежурства. Заради недофинансирането на клиничните пътеки, ръководството на болницата не може да предложи по-високи заплати, с които да привлече нови кадри. Няма пари и за ремонт и закупуване на нова апаратура. В отделението се приемат по 900 деца с вродени сърдечни малформации годишно.

проф. Марио Станкев - директор на НКБ: Ще бъдем активни, ще направим всичко възможно да съхраним тази дейност, защото тя е уникална за страната. Ако тя прекрати своята дейност, всичко това ще легне на държавата, което ще бъде в пъти, пъти повече.
д-р Стоян Лазаров - н-к на отделението по хирургия на Вродени сърдечни малформации, НКБ: "Няма държава в Европа, в която тази дейност да не е подпомагана директно от държавата по програми.
проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология, НКБ: Клиниката основно работи в момента като спешна клиника. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагаме за по-нататък.