НОВИНИ

Една анулирана работа на втората матура в Благоевградска област

Близо 2000 ученици от Благоевградска област се явиха на втори държавен зрелостен изпит днес. Само една изпитна работа по география и икономика е анулирана, причината - наличие на втори мобилен телефон. На матурата по български език и литература в края на миналата седмица в региона бяха хванати двама ученици със скрити телефони.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:50, 22.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Над 600 абитуриенти в Благоевградска област се явиха на изпит по биология и здравно образование днес. Вторият най-желан предмет беше география, следван от английски език и математика.

Камелита Бежанска:
„Бях на изпит по английски език. Като цяло беше лесен. Времето беше напълно достатъчно, даже беше в повече особено на втория модул доста от времето стояхме просто ей така.”

Въпреки че са били готови, учениците не са имали право да напускат изпитните зали.

Валерия Дюлгерска, квестор в Природо-математическата гимназия в Благоевград:
„Специално по английски децата много време бездействаха, скучаеха. Някъде остана може би повече от 40-50 минути време, в което те бяха приключили по модула, а трябваше да изтече времето. Вече това трябва да го помислят специалистите.”

От Регионалното управление по образованието в Благоевград се оплакаха, че много учители са си взели болнични по време на матурите.

Светлана Солачка, експерт в Регионално управление по образованието в Благоевград:
„Може би ние ще поискаме някаква обратна връзка от техните работодатели. За втората матура нямаше проблем, защото все пак са по-малко зрелостниците, но проблем беше за нас български език и литература.”
Повече от една трета или близо 600 абитуриенти от професионалните гимназии в областта се възползваха от правото си да не се явяват на втори държавен изпит. Явилите се ще знаят оценките си около 9 юни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтече вътрешният правилник на Фейсбук
Изтече вътрешният правилник на Фейсбук
Преустановено е издаването на ТЕЛК решения
Преустановено е издаването на ТЕЛК решения