НОВИНИ

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:36, 23.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още
една четвърт населението земята затлъстяло 2045

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13 процента от възрастните хора - 11 процента от мъжете и 15 процента от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г.

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 г.

"Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля", прецени един от авторите на изследването д-р Алън Моузес, който работи за датската компания "Ново нордиск" - най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55 процента от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39 процента през 2017 г. Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12 на сто от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения. "За да може случаите на диабет да обхващат около 10 процента от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10 процента", отбелязаха авторите на изследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паралелка за дуално обучение по полиграфия откриват в Пловдив
Паралелка за дуално обучение по полиграфия откриват в Пловдив
Как високите технологии променят човешки съдби
Как високите технологии променят човешки съдби