НОВИНИ

Една година от мандата на президента Румен Радев

Изтече една година от мандата на президента Румен Радев. Утре държавният глава ще даде пресконференция по темата, а БНТ 1 ще я излъчи пряко от 10:00 часа. Румен Радев беше избран с широка подкрепа, а данните от проучванията на рейтинга му към момента сочат около 60 % обществено одобрение. Вера Александрова припомня основните акценти в политиката на Румен Радев досега.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:15, 23.01.2018
5162
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Мандатът му започна ударно. Още в първите дни на "Дондуков" 2 трябваше бързо да състави служебно правителство. Предложи министри от целия политически спектър, за изненада на мнозина, които смятаха,че в кабинета ще преобладават хора от левицата. През годината обаче Румен Радев и Корнелия Нинова показаха сходни позиции по редица теми, което породи съмнения за влияние от "Позитано" върху държавния глава.

Модернизацията на армията неизменно присъства в дневния ред на президента. Закупуването на нови изтребители стана повод и за първия му политически сблъсък. Предложението на служебния кабинет за шведските "Грипен" не срещна одобрението на новото правителство на Бойко Борисов и мнозинството в парламента. Даже беше създадена анкетна комисия, която да проучи случая. Това сериозно изостри тона между президента и партия ГЕРБ.

Румен Радев - президент на Република България: Води се тази битка, макар че не смеят официално да я обявят. Но считайте, че щом като я търсят, ще я получат. Аз очаквах премиера да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво.

Борбата с корупцията беше другият проблем , по който държавният глава и ГЕРБ кръстосаха шпаги. Румен Радев застана зад алтернативния закон на БСП и идеята - председателят на антикорупционния орган да се назначава от държавния глава. КСНС по този въпрос завърши без конкретни резултати, въпреки че безпрецедентно се проведе на два пъти. Първото заседание беше прекратено поради липса на кворум. Беше отхвърлено и вето, което президентът наложи върху приетия правителствен закон за борба с корупцията.

Румен Радев - президент на Република България: Всички дебати около антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите.

Президентът Радев наложи вето на още 4 закона. Ветото беше отхвърлено, но по въпросите за финансирането на иновативни лекарства и за концесиите управляващите по-късно преосмислиха позицията си. Последният КСНС даде знак, че напрежението между държавния глава и управляващото мнозинство се успокоява. По темите "Отбрана" и "Сигурност" съветът излезе с конкретни предложения и срокове.

Първата задгранична визита беше знакова в Брюксел, с което Румен Радев показа, че евроатлантическият път на страната е ключов за него. В първата си реч пред парламента обяви вижданията си за външната политика.

Румен Радев - президент на Република България: Българската външна политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да бъде отворена към света и да печели приятели и партньори, а не врагове.

Статистиката показва, че за изминалия период Румен Радев има 22 международни визити, сред тях в Белгия, Германия, Франция, Италия, САЩ, Азербайджан. Имаше ауденции при папа Франциск. Участва също в редица международни форуми. Намери време и за голямата си страст - висшия пилотаж. Летя с изтребител по време на учение у нас. Опита и възможностите на френската гордост - многофункционалния изтребител "Рафал".

Румен Радев - президент на Република България: - Как се чувствате след полета? - Носталгично. Това е една невероятна професия, която изтръгва всички качества. Да работиш на ръба на възможностите си - интелектуални, психически и физически.

Първата година от мандата на Румен Радев показа, че той ще е активен президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС извади 8 страни от черния си списък за данъчни убежища
ЕС извади 8 страни от черния си списък за данъчни убежища
Хематологичен кабинет заработи в Комплексния онкологичен център в Русе
Хематологичен кабинет заработи в Комплексния онкологичен център в Русе