Календарната година, която измина след опита за преврат, Турция преживя в условия на извънредно положение. Десетки хиляди са арестуваните, уволнените и дадените на съд за подкрепа на метежниците. Междувременно, с референдум за президентска република Реджеп Ердоган успя да консолидира възможно най-голяма власт в ръцете си и да си осигури перспектива да управлява поне още 12 години. Във външнополитически план обаче Турция върви към изолация.

Точно година след опита за преврат в Турция президентът Реджеп Ердоган продължава да управлява в условия на извънредно положение. Опозицията го обвинява, че така е извършил метеж срещу демокрацията. Отношенията на Анкара с ЕС и САЩ са обтегнати.

249 бяха невинните жертви след бурната нощ на 15 срещу 16 юли 2016 година в Истанбул и Анкара. За първи път в историята на турската република опит за военен преврат се провали.

Нощта на опита за преврат в Турция преди една година (ГАЛЕРИЯ)

Нощта на опита за преврат в Турция преди една година (ГАЛЕРИЯ)

Днес се отбелязва една година от напрегнатата нощ, в която беше извършен опит за военен преврат в Турция, който завърши неуспешно. Припомняме ви най-я...

Хиляди турци се вслушаха в смартфонно-телевизионния призив на президента си и щурмуваха с голи ръце танковете и хеликоптерите на пучистите.

Реджеп Тайип Ердоган твърди, че само 15 минути са го делили от смъртта преди да успее да излети от курорта Мармарис за Истанбул под носа на рота командоси пучисти.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Не си тръгвайте от улиците, докато ситуацията не се нормализира. Аз също няма да се прибирам. Ще останем тук заедно.

Днес, благодарение на наложеното на 20-и юли извънредно положение, Ердоган държи всички лостове на властта в Турция. Над 50 хиляди души са арестувани за участие в метежа или заради връзки с организацията на проповедника отшелник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на посегателството срещу демокрацията. Повече от 100 хиляди са уволнените по същите причини. Мегапроцес се води срещу бивши топ военни, зад решетките има и полицаи, магистрати, държавни служители, преподаватели, журналисти.

Гьокче специално пред БНТ: Това не беше военен преврат, а пуч

Гьокче специално пред БНТ: Това не беше военен преврат, а пуч

В специално интервю за БНТ Н. пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Турция в България, направи равносметка за събитията от 15-и юли 2016 г., точно една год...

Преди всички речи на Ердоган - на бизнес форуми или многохилядни митинги, наред с патриотичния химн за спасяването на демокрацията на 15 юли, звучат и възпяващи го като „голям майстор“ и „човек от народа“ оди. А опозицията е практически неутрализирана.

Национилистите се разцепиха след решението на лидера им Девлет Бахчели да осигури на Ердоган необходимото му парламентарно мнозинство за свикване на конституционен референдум. Лидерите на кюрдската Демократична партия на народите са в затвора, обвинени в терористична пропаганда. След като за малко не можа да надвие Ердоган на референдума през април, основаната от Кемал Ататюрк Народнорепубликанска партия показа мускули едва в последните седмици с милионния си 25-дневен и над 400-километров марш за справедливост от Анкара до Истанбул.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия: Управляващите се възползваха от опита за преврат на 15-и юли и извършиха свой собствен - на 20-и юли, обявявайки извънредно положение. Сега изпълнителната, законодателната и съдебната власт са в ръцете на един човек.Европа не отстъпва от критиките си към масовата чистка в Турция, въпреки неспиращите предупреждения от Ердоган, че не му трябва евроинтеграция. Смяната на президентите в Съединените щати също не доведе до затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон. Доналд Тръмп не показва ентусиазъм за екстрадиция на Гюлен.
Гюлен: Обвиненията срещу мен са неоснователни

Гюлен: Обвиненията срещу мен са неоснователни

Пребиваващият в САЩ мюсюлмански духовник Фетхуллах Гюлен, човекът, обвинен от Турция за неуспешния опит за преврат преди година, в петък отново отрече...

Европа не отстъпва от критиките си към масовата чистка в Турция, въпреки неспиращите предупреждения от Ердоган, че не му трябва евроинтеграция. Смяната на президентите в Съединените щати също не доведе до затопляне на отношенията между Анкара и Вашингтон. Доналд Тръмп не показва ентусиазъм за екстрадиция на Гюлен.

Приятелство Ердоган поддържа обаче с руския президент Владимир Путин. Гостува му няколко пъти - в Москва, Санкт Петербург и Сочи, преди да започне градежът на „Турски поток“.

Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя Катар

Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя Катар

Турция ще продължи да оказва всякаква помощ на Катар, както е постъпвала досега. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на ифтар (вечеря п...

След отбелязването на победата над метежниците турският лидер заминава на обиколка в Близкия изток. И не случайно. Турция се оказа единственият сунитски съюзник на изолирания Катар. В Сирия Съединените щати играят срещу нейните интереси с въоръжаването на кюрдите. А в Ирак наесен предстои голямо изпитание за Анкара - референдум за независимост на местните кюрди.

Хиляди изпълниха „Моста на мъчениците от 15-и юли“ в Истанбул
Хиляди изпълниха „Моста на мъчениците от 15-и юли“ в Истанбул © БТА