НОВИНИ

Една година след премахването на бежанския лагер в Кале

Една година след като незаконният бежански лагер в Кале бе премахнат от френските власти, там все още продължават да се стичат десетки мигранти. Мястото, известно като "Джунглата", привлича хората, които се опитват да достигнат Обединеното кралство.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:58, 23.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

В гористите местности край френските градове Кале и Дюнкерк все още могат да се видят палатки, които приютяват мигранти. Те обаче не могат да разчитат на официална подкрепа, защото преди една година властите издадоха заповед за разрушаване на лагера, известен като "Джунглата". Все пак неофициално доброволци им предоставят храна, дрехи и материали за лична хигиена.

Клер Мозли, доброволец: Ситуацията е по-лоша, отколкото в "Джунглата". Колкото и да беше зле положението в лагера, разполагахме с течаща вода, канализация, палатки. Сега бежанците спят при диви условия.
Алисън Тоя, доброволка: 14, 15, 16-годишни живеят в храстите и никой не поема отговорност за тях. Да се поставим на тяхно място и да отидем в Ирак, Сирия или Афганистан и да разберем как се чувстват и колко отчаяни са, за да избягат. Те са точно такива - отчаяни. Мисля, че правителствата биха могли да работят в по-тясно сътрудничество, но всеки от тях казва - "те не са наши, могат да се върнат".
;

Зимата наближава. А децата и непридружените младежи са изложени на най-голяма опасност. Опасенията както на хуманитарните организации, така и на мигрантите са, че местната полиция може да използва сълзотворен газ и кучета, за да разпръсне оформящия се наново бежански лагер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подновеният ремонт ще блокира Аспаруховия мост във Варна
Подновеният ремонт ще блокира Аспаруховия мост във Варна
Николай Петров: 400 милиона лева повече за здравеопазване следващата година
Николай Петров: 400 милиона лева повече за здравеопазване следващата година