Една легенда си отиде днес - Стоянка Мутафова почина на 97 години. Любима на поколения българи тя остави истинско съкровище от знакови образи пълни със смях и енергия в десетки незабравими роли в театъра и в киното. С "Госпожа Стихийно бедствие" и "Столетие мое" тя беше до последно при своята публика.

Единственото, което можеше да стои между сцената и живота на Мутафова беше знакът за равенство. С много енергия и много хъс изпълни тя своя дълъг живот. За равносметката в него говори и в последното интервю, което тя даде за предаването "БНТ на 60".

Стоянка Мутафова, актриса: Има хора с пропуснат живот това е много страшно. При мен няма такова нещо. Аз съм грабнала всичко, което трябва за всяка възраст. Така че, си отивам пълна отвсякъде. Не страдам, че вече ми е минало времето и че трябва да отида някъде.

Любовта към театъра, енергията и хъса, с който тя излизаше всяка вечер на сцената се превърнаха и в пример за нейните колеги, които галено я наричаха "како".

Силвия Лулчева, актриса: България се разделя с изключителна личност, с невероятен талант и изумителен човек. Поклон и светла й памет! Благодаря й за силата и за издържливостта толкова години да бъде в театъра!
Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър: Един от големите примери в българското изкуство и в българския театър. Наистина голям пример. Аз съм работил с нея и знам какво е тя да дойде на репетиция, начина, по който се държи, отношението към всеки детайл в професията. Тя е учебник.
Любомир Нейков, актьор: Винаги съм бил неин син. Един път ми беше майка, друг път - тъща.
Кръстьо Лафазанов, актьор: Един светъл лъч! Аз мисля, че човек не си отвива безвъзвратно. Той отива на друго ниво и винаги е с нас, ако му е било хубаво, докато сме работили. Тя винаги ще бъде с нас и ще ни помага.
Руслан Мъйнов, актьор: Изключително интелигентна жена, много талантлива актриса, надарена от Господ с мисия.
Христо Гърбов, актьор: Какво ще кажете на хората за дълголетието, Стоянка Мутафова? И тя каза: Абе, да си гледат кефа! Това в крайна сметка изчерпва абсолютно нейното отношение към живота.

Поклонението пред Стоянка Мутафова ще бъде в понеделник в Сатиричния театър от 11 до 16 часа.