НОВИНИ

Една лекарка се грижи за жителите на 32 населени места

В 27-годишната си практика на лекар на село д-р Снежана Бакърова се е сблъсквала с всякакви случаи. Пред кабинета ѝ в село Смилян винаги има пациенти, защото е единственият лекар за 32 села и махали в района.

bnt avatar logo
от БНТ
09:52, 19.10.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Срещаме се с д-р Бакърова чак след като е прегледала всичките си пациенти в здравната служба в Смилян. Но това съвсем не е края на работния ѝ ден.

д-р Снежана Бакърова: Около 12 часа трае моят работен ден, по разбираеми причини, населението не е локализирано на едно место, обслужвам много пациенти, които са в много населени места.

В пациентската листа на селската лекарка има над 2500 души, живеещи в 32 селца и махали в района. За да ги обиколи ѝ се налага да изминава повече от 30 километра.

Лошото е, че пътищата са по-трудно проходими, не на всички места има покритие... и това създава трудности при комуникациите. Обикновено населението, което обслужвам е застаряващо, много болно, близките на тези възрастни хора са в града.

Допълва, че има огромна разлика от практиките в града, където са близо спешен център, болница, лаборатории. На село условията на труд за лекаря са много по-тежки.

Имам немалко повиквания през нощта, на които няма как да откажа, защото в много ситуации пациентът е супер спешен и до идването на спешен екип аз трябва да направя ред неща, за да мога по някакъв начин да бъда полезна на пациента.

Затова и хората в Смилян и околните села признават професионализма ѝ.

Росица Ортакчиева - жител на Смилян: Много добре си върши работата, всички сме много доволни от нея... винаги се отзовава при нужда, без значение по кое време на денонощието сме се обадили, винаги се отзовава.

Д-р Бакърова не скрива, че има проблеми в работата на общопрактикуващите лекари. Едно от нещата, които отблъскват младите от професията е много документация, с която са затрупани.

Ние по-малко преглеждаме отколкото пишем. Истината. И има какво да се направи, в този смисъл даваме страшно много предложения, но системата е много тромава.

Селската лекарка смята, че държавата е длъжник и на медиците и на пациентите в отдалечените села. Междувременно обаче потегля към село Арда, където я чакат 20 души и работният ѝ ден продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Николай Петров поздрави медиците по повод Деня на българския лекар
Министър Николай Петров поздрави медиците по повод Деня на българския лекар
Гардиън: Речта на Си Цзинпин разкрива грандиозна визия за Китай
"Гардиън": Речта на Си Цзинпин разкрива грандиозна визия за Китай