Една трета от плажовете във Варненска област и тази година ще останат без наематели. Интерес към тях няма заради лошата инфраструктура и високите наеми, които правят инвестицията на концесионерите безсмислена.

Варна

От 70 плажа във Варненска област 24 остават без наематели това лято. Един от тях е Камчия. Миналата година плажната ивица беше разделена на няколко зони, като наемът за всяка от тях беше 500 000 лв.

Стоян Пасев – областен управител на Варна: В момента цената е 10 пъти по-евтина и пак няма интерес.

Плажната ивица в Камчия е една от най-опасните в областта заради подводните течения, които се образуват при вливането на реката в морето. Затова се обмисля плажовете там да се стопанисват без наем срещу ангажимент за почистване, осигуряване на медицинска помощ и водно спасяване.

Стоян Пасев – областен управител на Варна: Такова обслужване е около 5000 лв. за сезона плюс почистване на плажната ивица, което е около десетина хиляди лева месечно. Действително позволява законът 2% от плажната ивица да бъде оползотворена за някакъв тип търговски обекти, но пък тези места не са толкова посещавани, колкото другите.
Започва акция "ФАС OFF" за почистване на градския плаж във Варна

Започва акция "ФАС OFF" за почистване на градския плаж във Варна

Във Варна започва акция за почистване на градския плаж от фасове и други отпадъци. Инициативата е на неправителствената организация "Благотворителност...

Без стопани за поредна година остават и плажовете „Паша дере“, „Карадере“ и “Фичоза”. Те се посещават най-вече от любители на дивото къмпингуване.

Стоян Пасев – областен управител на Варна: Това са плажове без изградена инфраструктура. Там дори и фирмите, които осигуряват водно-спасителна дейност не искат да осигуряват такава, тъй като е трудно достъпен плажът.

И тази година държавата ще осигури пари за водно спасяване на най-посещаваните неохраняеми плажове в областта.

© БГНЕС