Това показва проучване на сайт за електронна търговия. За сравнение - в северната ни съседка пазаруват двойно повече онлайн от Българите, а в Унгария - 76%. Експертите очакват тепърва този пазар да се развива у нас и прогнозират бум на онлайн търговията.

Причините за ниския процент на пазаруващите онлайн у нас, според експертите, е в народопсихологията ни - българинът трудно се доверява - на съседи, политици, търговци и дори на специалисти.

Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Биха купили дадена стока, единствено, ако е много по-изгодна. В общия случай офертите в интернет не са чак толкова по-конкурентни, отколкото в традиционните магазини.

Едно от предимствата на онлайн пазаруването е, че можем да върнем стоката в 14-дневен срок. Разходите по двете доставки обаче са си за наша сметка.

Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Това означава, че човек може да поръча, да изпробва стоката, да се убеди в нейните качества и ако размисли просто да я върне.
От утре гражданите на ЕС ще имат еднакви права при купуването на стоки онлайн

От утре гражданите на ЕС ще имат еднакви права при купуването на стоки онлайн

Край на блокирането на географски принцип при пазаруване онлайн. Това предвиждат нови правила в Европейския съюз, които влизат в сила от утре. Ако паз...

Въпреки предимствата, масово хората у нас все още предпочитат пазаруването в традиционните магазини, както мнозина свидетелстваха пред нашата камера.

За онлайн пазаруването важи поговорката "Три пъти мери, веднъж режи". Трябва да имаме предвид, че когато поръчаме в мрежата, често плащаме по банков път, преди да получим стоката и когато я върнем трябва да почакаме, за да ни възстановят парите. Законовият срок е 14-дневен. Затова е важно да пазим всички документи. Трябва добре да помислим и преди да купим дадена стока от интернет - да прочетем внимателно инфомацията за нея в сайта, а също и да проверим дали търговецът е попълнил коректно своите данни - адрес на фирмата и координати за обратна връзка.