НОВИНИ

Едва 4% от фирмите са запознати с новата евродиректива за компютърна сигурност

Нов еврорегламент предвижда санкция до 20 милиона евро за фирми, които не успеят до май догодина да повишат компютърната си защита. Оказва се, че едва 4% от бизнеса у нас е запознат с новите изисквания на Брюксел за защита на личните данни, това стана ясно по време на конференция за киберсигурност в София Тех Парк. В рамките на форума беше предпрeмиерата на документалния филм на Българската национална телевизия "Игра на хакери", който ще бъде излъчен утре от 22.30 в рубриката "В кадър".

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 03.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Какви щети може да причини на бизнеса хакерска атака, обясниха пред участниците във форума, експерти по киберсигурност.

Мартина Павлова - фирма за киберсигурност: Един бизнес, претърпявайки сериозна хакерска атака, губи всичко - не сама доверието на обществото, не само финансите, които могат да му бъдат откраднати от банковите му сметки, но личните данни, които съхранява на своите потребители и служители, договорите на своите контрагенти и партньори. Всъщност един бизнес след това трудно може да се възстанови.

За компютърната защита на фирмите освен експертите по киберсигурност, вече се грижат и застрахователите.

Христо Шарков - застрахователен брокер: Реално застраховането е това, което покрива разходите при реализиране на една кибератака, независимо какви са те.

Заради все по-нарастващата вълна от киберпрестъпления миналия месец бе създадена Европейска агенция по киберсигурност, а от май следващата години всички фирми и публични дружества, с над 40 души персонал, трябва да въведат пакет от мерки за защита на личните данни. За неизпълнилите еврорегламента, Брюксел предвижда глоби.

Николай Цветанов - юрист: Санкциите се увеличават до 20 млн. евро или 4% от оборота. Сами разбирате, че това е огромна за мащабите на почти всеки български бизнес санкция.

В рамките на форума за първи път пред публика бе представен документалния филм на БНТ "Игра на хакери", чиято премиера в национален ефир ще бъде утре от 22.30 в рубриката "В Кадър" .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвместно заседание на правителствата на България и Румъния
Съвместно заседание на правителствата на България и Румъния
Местната власт настоява за по-леки процедури за ремонт на паметници на културата
Местната власт настоява за по-леки процедури за ремонт на паметници на културата