НОВИНИ

Едва 40% от обектите работят по новата система за следене на пътя на дървесината

Извънредни проверки започнаха днес от Агенцията по горите, съвместно с инспекцията по труда и данъчните. Целта е да се види доколко работи новата система за контрол в горите, която трябва да гарантира прозрачност при добива и транспортирането на дървесината. Само за миналата година у нас са задържали 12 хил. кубични метра незаконна дървесина.Проверките днес започнаха от района на Самоков . Репортаж на Зоя Велинова и Михаил Врабчев.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:13, 11.02.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От тази година всеки обект за преработка на дървесина у нас задължително трябва да има видеокамери за наблюдение и GPS проследяване на превозните средства. Оказва се, че това е спазено при едва 40% от обектите в района на дирекцията по горите в София.

А там, където има видеокамери, те установяват нарушения - както се оказа още при първия обект от днешната проверка в Самоков.

Камерите показаха, че три камиона в последните два дни, са напуснали обекта, без задължителния превозен билет, което означава, че е извозена незаконна дървесина. На собственика беше съставен акт.

Владимир Попов - цех за преработка на дървесина, гр. Самоков: Ще си платя глобата и това е. Глобата трябва да се плаща.

Системата за видео наблюдение на дървопреработвателните фирми не винаги работи добре. Затова пък съобщителната система между тях е безупречна. Минута след като започна проверката в първата фирма в Самоков, всички около нея спряха работа и заключиха врати.

Оказа се, че районът на Самоков е с най-много рецидивисти - частни лица, които имат над 130 наказателни постановления за последните години и наложени глоби за над 60 хиляди лева. Събираемостта обаче е изключително ниска - едва 12 на сто.

В Говедарци проверяващите попаднаха на друг вид нарушение - подмяна на датите на билета, с който е превозвана дървесина и вероятно той е използван няколко пъти. Но това е възможно само при хартиен билет. До 2 месеца навсякъде се въвежда използването само на електронен билет, което ще пресече подобни измами.

Инж. Мартин Иванов - директор на РДГ София: Всичко ще бъде чрез софтуер, който е централизиран в сървъра на Агенцията по горите и така ще ограничим до минимум възможността за кражби на дървесина с манипулирани документи.

От Агенцията по горите готвят и промени в Наказателния кодекс за още по - тежки наказания при повтаряемост на нарушенията в горите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение: Иракли, Корал и Карадере да не бъдат давани на концесия
Предложение: "Иракли", "Корал" и "Карадере" да не бъдат давани на концесия
Битката за Алепо вещае нова хуманитарна криза
Битката за Алепо вещае нова хуманитарна криза