НОВИНИ

Едва 40 са болестите в регистъра на редките заболявания

Въпреки, че регистърът на редките болести у нас се прави вече трета година, в него са вписани едва 40 заболявания, и то още в началото. В същото време в световен мащаб са известни над 300. Освен това в България изследванията за тях не се финансират, а те са скъпи и много хора не могат да си ги позволят.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:22, 13.04.2018
Чете се за: 01:08 мин.
Още

В страната има 13 експертни центъра за редки болести, от тях 7 вече работят в европейски референтни мрежи и могат да обменят информация и да препращат пациенти за лечение. Референтните мрежи в Европа обаче са 23 и много пациентите с редки заболявания от България не могат да се възползват от международния опит, защото не са включени в регистъра. От месеци още 130 заболявания чакат одобрението на министъра.

Владимир Томов – председател на Национален алианс на хората с редки болести: Ако така продължава, до голяма степен това ще затрудни точно това изграждане на европейска мрежа от референтни центрове, ще затрудни пациентите.

Засега са одобрени клинични пътеки само на около 40 редки болести, а лечението им често е много скъпо.

Владимир Томов – председател на Национален алианс на хората с редки болести: Включените в списъка са всъщност са тези, включени по национална здравноосигурителна каса, които по един или друг начин се обгрижват от нашата здравна система.

Проблем продължава да е и диагностицирането на тези заболявания. От една страна, защото симптомите не са широко разпространение, а от друга - цената на изследванията. Имунологичните тестове струват между 500 и 1000 лева, а генетичните достигат и до 2 500 лева. Затова лекарите разчитат на съдействието на здравните институции.

доц. д-р Снежина Михайлова – Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки: Да се намерят механизми за покриване на... средства за диагностициране на тези пациенти, тъй като тестовете са високоспециализирани, доста сложни, изискват много сериозна апаратура, с която ние разполагаме и всъщност ние извършваме тези изследвания.

Затова според доцент Михайлова регистрираните пациентите с имунни заболявания у нас са едва 250, а според световната статистика трябва да са в пъти повече.

доц. д-р Снежина Михайлова – Клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки: Което навежда на мисълта, че има още много пациенти, които не са разпознати, не са диагностицирани, съответно се лекуват на този етап.

Вписването на повече заболявания в регистъра не означава автоматично включването им за лечение по клинични пътеки, казва Владимир Томов, а по скоро е гаранция за по-добра диагностика, терапия и възможност за рехабилитация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасена храна: Даренията на храни през миналата година са намалели
"Спасена храна": Даренията на храни през миналата година са намалели
Финансиране на бъдещото държавно предприятие за борба с градушките
Финансиране на бъдещото държавно предприятие за борба с градушките