НОВИНИ

Едва 8% са младите учители у нас

Международна конференция, организирана от българските и европейските учителски синдикати, и подкрепена от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, постави днес въпросите за привличане и подкрепа на младите учители, за да останат те в сферата на образованието.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:32, 27.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Синдикатът на българските учители изнесе тревожни данни на конференцията - след 8 години ще се пенсионират около 40 хиляди български учители.

Янка Такева, председател на Съюза на българските учители: Висшите учебни заведения подготвят бъдещи студенти, само 20 хиляди.

Чуждестранните участници на конференцията коментираха, че проблемът с недостига на млади или „нови“ учители, както те ги наричат, е валиден и за цяла Европа.

Сара Кик, международен секретар, Европейска федерация на работодателите в образованието: В Белгия около 30% от новопостъпилите учители скоро напускат. Затова там се развива менторството - по-възрастните учители помагат на по-младите, за да останат.

Според просветния министър Красимир Вълчев вече се отпускат стипендии на студенти, които искат да учат педагогика и има леко увеличение на броя им. Повишени до 760 лева са и заплатите на младите учители.

;
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: С бюджетите за 2019, 20, 21 година ще достигне над 1250 лева минималната заплата, средната ще бъде над 1500. Важното е ние като държава да поддържаме учителските заплати над средната за страната.

Днес и утре ще се обменят гледни точки и ще се търсят решения. Един възможен вариант предложи председателят на КНСБ.

Пламен Димитров- председател на КНСБ: Сега да заявим наистина, че до края на вашия мандат средната работна заплата, не говорим за това как се върви напред, средната работна заплата на учителите ще стигне 1000 евро в България.

Това би дало огромна мотивация на младите хора да учат педагогика и след това да станат учители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жилищен блок в Русе започна да се разцепва след авария на ВиК
Жилищен блок в Русе започна да се разцепва след авария на ВиК
Остава неясен произходът на средствата за покупката на ЧЕЗ
Остава неясен произходът на средствата за покупката на ЧЕЗ