НОВИНИ

Ефективна стачка във видинската болница, сестрите няма да работят по час

Професионалистите по здравни грижи във видинската болница започнаха едночасови ефективни протести с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд.В продължение на 1 седмица те няма да работят по час на ден. В отделенията обаче има дежурни, които да поемат пациентите. Причината е, че не са изпълнени исканията им за по-достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. На среща с професионалистите по здравни грижи следобед пристига омбудсманът Мая Манолова.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР
11:35, 13.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Медицинските специалисти настояват болниците да не са търговски дружества и основното им възнаграждение да е поне две минимални работни заплати.

Диана Богомилова, председател на дружеството на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Св. Петка": Не искаме да правим търговия със здравето на хората. Не искаме да вкарваме хора - здрави в болницата да ги лекуваме, за да можем да си вземаме заплатите."

Казват, че всички други начини за решаване на проблемите им вече са изчерпани, затова в продължение на седмица спират работа между 8 и 9 часа сутринта. Според тях условията на труд са непосилни.

Старша мед. сестра в детско отделение: Страхотен недостиг на кадри. Половината персонал ми е пенсионерки. Аз изпълнявам две, даже може и три длъжности, защото съм и старша и секретар и попълвам празнотите в отделението като сестра."
Веселина Митева, старши клиничен лаборант: Тук се работи денонощно на 24-часов режим. Няма делник, няма празник. 590 лева е основната заплата.
;

Директорът на видинската болница е категоричен, че на този етап повишение на заплатите няма да има.

Д-р Цветан Василев, директор на МБАЛ „Св. Петка"- Видин: Аз ако увелича заплатите, това означава болницата да влезе в нов цикъл на просрочени задължения и това ще бъде практически фалит.

Ако исканията не бъдат изпълнени, протестиращите са готови да подадат колективно оставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Надявам се партиите да намерят баланс за субсидиите
Румен Радев: Надявам се партиите да намерят баланс за субсидиите
ВМРО предлага нов личен документ за българите зад граница
ВМРО предлага нов личен документ за българите зад граница