Професионалистите по здравни грижи във видинската болница започнаха едночасови ефективни протести с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд.
В продължение на 1 седмица те няма да работят по час на ден. В отделенията обаче има дежурни, които да поемат пациентите. Причината е, че не са изпълнени исканията им за по-достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. На среща с професионалистите по здравни грижи следобед пристига омбудсманът Мая Манолова.

Видин

Медицинските специалисти настояват болниците да не са търговски дружества и основното им възнаграждение да е поне две минимални работни заплати.

Диана Богомилова, председател на дружеството на професионалистите по здравни грижи в МБАЛ „Св. Петка": Не искаме да правим търговия със здравето на хората. Не искаме да вкарваме хора - здрави в болницата да ги лекуваме, за да можем да си вземаме заплатите."

Казват, че всички други начини за решаване на проблемите им вече са изчерпани, затова в продължение на седмица спират работа между 8 и 9 часа сутринта. Според тях условията на труд са непосилни.

Старша мед. сестра в детско отделение: Страхотен недостиг на кадри. Половината персонал ми е пенсионерки. Аз изпълнявам две, даже може и три длъжности, защото съм и старша и секретар и попълвам празнотите в отделението като сестра."
Веселина Митева, старши клиничен лаборант: Тук се работи денонощно на 24-часов режим. Няма делник, няма празник. 590 лева е основната заплата.
© Снимки: БГНЕС

Директорът на видинската болница е категоричен, че на този етап повишение на заплатите няма да има.

Д-р Цветан Василев, директор на МБАЛ „Св. Петка"- Видин: Аз ако увелича заплатите, това означава болницата да влезе в нов цикъл на просрочени задължения и това ще бъде практически фалит.

Ако исканията не бъдат изпълнени, протестиращите са готови да подадат колективно оставки.