НОВИНИ

Ефектът от стряскащите снимки нa цигарите

Стряскащи снимки върху кутиите за цигари отскоро са повод за коментари от пушачи и противници на тютюневия дим. Според Столичната здравна инспекция ефект вече има - за последния месец и половина над 80 души са поискали консултация при техните специалисти как да се откажат от вредния навик. Повече, обаче, са тези, които не виждат проблем в картинките, илюстриращи последиците от тютюнопушенето.

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:33, 09.09.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Голяма част от хората свързват пушенето като нещо, което им действа добре на нервите и им помага срещу стреса. Едно дръпване и проблемите изчезват, а грижите остават на заден план.След забраната да се пуши на закрито, нова атака срещу вредния навик отскоро са ужасяващи картинки върху опаковките.

Какво влияние оказват обаче те върху пушачите?

Александра: Тези картинки не са нещо, което би спряло един пушач да си купи цигари. Още повече, че голяма част от познатите ми просто си купиха табакери и си местят цигарите от кутията.

Хриси: Все още страстта е по-силна от картинката.

Стойка: Който иска да пуши, наистина ще пуши, но не е редно да ги има тези картинки. В смисъл, тези картинки би трябвало да ги има и на алкохола, и въобще.

Както пушачите, така и психолозите са на мнение, че фрапиращите картинки не са адекватна превенция. Според тях има и по-добри варианти за ограничаване на тютюнопушенето.

Младен Владимиров, психолог: Една добра идея е хубаво момиче да каже, аз никога не бих целунала младеж, който ми мирише на никотин. Това би имало много по-възпиращ ефект при млад човек на 15-16 години, отколкото да му покажеш белодробна, защото младите хора не осъзнават, те мислят тук и сега и за тях смъртта е нещо абстрактно и много далечно.

Според търговци, пушачите не са намалели, но някои от тях искат да им избират кутии,на които изображенията не са толкова зловещи.

Йоно Йонов, собственик на магазин: Въпроси от типа на: Може ли да не е да кажем зъбче, защото ми е малко противно?. Не, че ако да кажем това е последната бройка, няма да я вземе, но има алтернатива, с извинение, с бял дроб или нещо такова.

Така че, въпреки новата кампания срещу никотина, май отново ще се окаже, че единственото, което може да откаже един пушач от вредния навик, е неговата воля.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна миенето на училищни дворове в София
Започна миенето на училищни дворове в София
Областният управител на София подаде оставка, премиерът я прие
Областният управител на София подаде оставка, премиерът я прие