Египетските власти забраниха 21 уeбсайта, включително основния сайт на катарската телевизия "Ал Джазира" и на телевизия на египетската опозиция, излъчваща от Турция, с аргумента, че "подкрепят тероризма", предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на местни медии и източници от службите по сигурността.

Египет отдавна обвинява "Ал Джазира", че подкрепя забраненото движение "Мюсюлмански братя", което властите обвиняват за насилието след отстраняването му от властта през 2013 г., когато военните свалиха избрания президент ислямист Мохамед Морси след масови протести срещу управлението му.

Сред блокираните сайтове е електронният сайт на арабски език на американската медия "Хъфингтън пост", публикувал множество критични към египетското правителство статии.

Недостъпни са също сайтовете на базираната в Турция телевизия "Аш Шарк" и на египетската независима медия "Мада Маср", публикувала разследвания на случаи на корупция.

Цитиран от информационна агенция МЕНА висш източник от сферата на сигурността каза, че уебсайтовете, сред които има и базирани в чужбина медии като "Маср ал Арабия", за които правителството твърдят, че се финансират от Катар, са блокирани, тъй като публикуват "съдържание, което подкрепя тероризма и екстремизма или разпространява лъжи", посочи МЕНА.

Според цитирания от египетската агенция източник срещу блокираните сайтове ще бъдат предприети правни действия.