Египетските власти ограничиха продажбата на жълти жилетки, станали символ на социалното движение във Франция, и тя вече е под полицейски контрол, съобщиха няколко търговци, цитирани от Франс прес.

© БТА/Архив

Петима каирски търговци на дребно потвърдиха пред АФП, че продажбата на такива жилетки не е възможна без разрешение. Според един от продавачите необходимо е разрешение от кварталното полицейско управление.

Собственикът на друг малък бизнес прие да продаде дискретно една жълта жилетка, но настоя: "Скрийте я бързо! Да се продават жълти жилетки стана по-опасно от продажбата на наркотици".

"Дойдоха от службата за национална сигурност и поискаха да не продаваме жълти жилетки", потвърди трети търговец, според когото след демонстрациите във Франция властите в Египет се страхуват страната им да не прихване "тази зараза".

Бунтът в Париж: Поставят ли на карта "жълтите жилетки" евролидерството на Макрон

Бунтът в Париж: Поставят ли на карта "жълтите жилетки" евролидерството на Макрон

От един месец Париж е сцена на бурни протести, които финансовият министър Брюно льо Мер окачестви като "катастрофа за икономиката". Равносметката от ч...

Освен това, според един от вносителите, пожелал анонимност, "миналата седмица" на фирмите вносителки е дадена заповед да снабдяват единствено компании, а не търговци на дребно, които продават на частни лица.

Ограниченията се въвеждат няколко седмици преди осмата годишнина от въстанието през 2011 г., свалило режима на президента Хосни Мубарак, и властите се опасяват от неразрешени демонстрации.