Възможно ли е български гражданин да бъде заличен от регистрите в родината си? И то не кой да е, а виртуозна пианистка, която от десетилетия прославя страната ни по света? Когато се връща в България, за да изнесе майсторски класове в София и Пловдив, професор Емма Тамизиян с учудване открива, че срещу ЕГН-то ѝ в електронните регистри просто не фигурира име.

При проучването на казуса на професор Емма Тамизиян юристи ни увериха, че това съвсем не е единственият случай на необяснимо "изчезване" поне в електронната база данни на ЕГН-та на хора, които дълго време пребивават в чужбина.

Емма Тахмизиян - виртуоз от световна класа. Още в средата на 20-те си години печели награди в трите най-престижни международни конкурси за пиано. През 1985-та, преди падането на комунистическия режим, на един от конкурсите Емма е поканена да остане в Съединените щати. Тя решава да не се върне в България, изнася концерти и специализира в "Джулиард". После се омъжва и от тогава се връща в родината си за концерти два пъти, вече след промените - през 1995-та и през 2002-ра. Тази година се връща за трети път като освен преподаването, планира да поднови и българските си документи.

проф. Емма Тахмизиян - концертираща пианистка: Когато се напише моето ЕГН излиза празно поле. Просто съм заличена. Не съм се отказвала, не съм получила никаква кореспонденция, в която да се каже, че вече не съм българска гражданка. Това е нещо ужасяващо все пак в личния живот на един човек.

От общината в Пловдив съветват Емма да подаде молба към Министерството на правосъдието, където да установят гражданството ѝ. Това "изчезване" обаче повдига много въпроси - как е станало? Защо? Затова и ние отправихме запитване към Регионалното министерство, което отговаря за ЕГН-тата на хората.

От Регионалното министерство отговарят, че на Емма Тахмизиян е издадено ЕГН, което е вписано в т. нар. Лични регистрационни картони още през 80-те години. След това обаче този запис не е пренесен в информационните масиви. Т.е. тя не е вписана в електронния регистър, т. нар. Националната база данни на населението.

Вероятната причина, която се посочва в писмото, е, че процесът за създаване на информационните масиви е бил продължителен и бавен заради техническите възможности през миналия век. Вероятно трайното пребиваване на пианистката в чужбина и липсата на каквито и да е контакти с българската администрация е причината тя да не бъде вписана в информационните масиви. Това твърдят от МРРБ.

проф. Емма Тахмизиян - концертираща пианистка: Нещо беззаконно има в такова нещо, ако гражданинът не е бил информиран.

Добрата новина е, че липсата може да бъде поправена. Единният граждански номер се съхранява в регистрите на хартия. След като от правосъдното министерство установят българското гражданство на Емма Тахмизиян, тя може да бъде в вписана и в електронния регистър. И така да получи български паспорт. Отново.