НОВИНИ

ЕК: ​Премахването на Шенген би се отразило отрицателно на европейската икономика

Европейската комисия предупреди днес, че евентуалното премахване на Шенгенското пространство би могло да се отрази отрицателно на икономическия растеж. В зимните си икономически прогнози Еврокомисията отбелязва рисковете от край на свободното движение в Шенгенското пространство, което се поставя под въпрос заради мигрантската криза.

bnt avatar logo
от БТА
14:09, 04.02.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
​премахването шенген отразило отрицателно европейската икономика

"Евентуално по-обхватно отменяне на Шенгенското пространство и мерки, които затрудняват действието на вътрешния пазар биха могли да имат отрицателно въздействие върху икономическия растеж", предупреждава европейската изпълнителна власт.

Европейската комисия подчертава също икономическите рискове, свързани с масовия поток от бежанци на територията на ЕС. "Настроението на обществото спрямо увеличения брой бежанци би могло да има отрицателно въздействие върху икономическото доверие и по този начин да забави потреблението на домакинствата.
Еврокомисията призовава на общностно равнище в ЕС да бъдат намерени отговори на важните политически предизвикателства като управлението на миграционните потоци.

Шенгенското пространство е зона за свободно движение в чиято вътрешност бе премахнат граничният контрол за пътуващите. То включва 26 страни, сред които 22 от ЕС. В момента шест страни временно са върнали граничния контрол: пет (Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия) с надеждата да успеят да наложат по-добър контрол на миграционните потоци, а Франция - като реакция на терористичната заплаха. Максималният срок на тези мерки (6 месеца) обаче скоро изтича, а миграционните потоци не спират.

ЕС е на път да обмисли извънредно удължаване до две години за някои страни, за да се вземат предвид "значителните недостатъци", констатирани в начина, по който Гърция гарантира външната граница на Шенген.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подпалиха колата на шефа на Бургаския затвор тази нощ
Подпалиха колата на шефа на Бургаския затвор тази нощ
​ЕК повиши прогнозите за зимния икономически растеж на България
​ЕК повиши прогнозите за зимния икономически растеж на България