България е под средното ниво на инвестиции в ЕС, показва анализ на Европейската комисия. Според работодателите проблемът е в липсата на работна ръка и недостатъчната й квалификация. Икономисти предупредиха, че инвестиции в дейности, които не създават растеж, застрашават стабилността на кредитната система.

Брюксел ни похвали за ниската инфлация, усвояването на евросредства и липсата на икономически дисбаланси,но ръста на инвестициите в България не бил на необходимото ниво.

Кристин Йорна, Ген. дирекция "Икономически и финансови въпроси" в ЕК: За да няма повече инвестиции в България, ние откриваме няколко причини - институционалната среда, включваща правосъдието, защитата на собствеността и прозрачността. Голямата административна тежест, уменията на работната сила и ниското качество на инфраструктурата.

Друга неблагоприятна тенденция, според Брюксел е, че темповете в икономиката ни са сравними с тези на догонващите държави, а не на най-добре развиващите се.

Икономистите предупредиха да се внимава с лесно раздаваните кредити, които изкуствено стимулират икономическия растеж.

Георги Ангелов, икономически анализатор: Нас ни трябват инвестиции в машини, оборудване - инвестиции, които дават дългосрочен растеж. Трябва ни нов автомобилен завод, а не 1000 нови празни жилищни сгради, които са построени просто така, за спекулация.

Според работодателите липсата на мотивация, застаряващото население и ниската квалификация, пречат на инвестициите.

Васил Велев, АИКБ: 40% функционална неграмотност. На 100 пенсиониращи се, на пазар на труда излизат 62-ма, 63-ма. Според анкети, 52% смятат, че могат да успеят чрез труд. Очевидно останалите не смятат, че труда е ценност и чрез него се успява.

Работодателите поискаха повече работещи в реалната икономика вместо в администрацията и дадоха пример - 500 000 у нас получават заплатите си от бюджета, вместо да генерират средства в него.

Мария Габриел: Нужни са повече инвестиции в цифровите умения на хората в ЕС

Мария Габриел: Нужни са повече инвестиции в цифровите умения на хората в ЕС

Необходими са повече инвестиции в цифровите умения на хората в Европейския съюз - това заяви в Сандански еврокомисарят по цифровата икономика и общест...