НОВИНИ

ЕК: България и Румъния имат общ интерес мониторинга да приключи успешно

Не мисля, че механизмът за сътрудничество и проверка е дискриминационен спрямо България и Румъния, той е общодостъпен документ, който отчита напредъка на двете държави в реформите в разглежданите области. ЕК, България и Румъния имат общ интерес механизмът да бъде приключен успешно. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова в отговор на въпрос на журналисти.

bnt avatar logo
от БТА
14:51, 11.04.2016
Чете се за: 01:43 мин.
По света
българия румъния имат общ интерес мониторинга приключи успешно

Юрова бе попитана дали подходът към България и Румъния с механизма не е дискриминационен и не би отблъснал инвеститори, доколкото таблиците показват повсеместни недостатъци на правосъдните системи в ЕС и ниско доверие на гражданите.

За да приключим с този механизъм, трябва да видим утвърждаването на необходимите законодателни промени и критериите за независимост в системите за правораздаване. Това е много съществено, защото едно от основните условия за независимо правосъдие е законодателството. Бихме искали да видим напредък в приемането на необходимото законодателство, България си е поставила съвсем ясни срокове за тази година. Искаме видими резултати, да има устойчивост, а не да бъдат приемани временни решения, които подлежат на промяна от следващото правителство или парламент. Догодина ще преценим дали механизмът да отпадне, добави Юрова.

Механизмът работи на основата на поет от България и Румъния ангажимент при тяхното приемане в ЕС за реформа на системите на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност. Докладите по механизма могат да послужат на инвеститорите, да им помогнат да преценят дали е безопасно да влагат парите си в тези държави. Ако съм инвеститор, ще имам предвид сравнителната таблица на правосъдните системи в ЕС, включително по отношение на процедурите, свързани с несъстоятелността, отбеляза еврокомисарят.

ЕК днес представи поредната годишна сравнителна таблица на правосъдните системи в Общността. В придружаващите документи за нашата страна като недостатък се отчитат процедурите по обявяване на дружествата в несъстоятелност. Сравнителната таблица в областта на правосъдието съдържа преглед на ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на държавите от ЕС. Целта е съдържанието на таблицата да съдейства на националните власти в усилията им да подобрят европейските правосъдни системи на основата на съпоставката.

Съдебните дела в ЕС стават по-кратки, а правосъдните системи - по-достъпни, се посочва в годишната сравнителна таблица. Констатира се, че по-малко от половината държави в ЕС съществуват стандартни мерки за намаляване броя на висящите дела, а в още по-малък брой страни е определен максимален срок за решаване на такива дела. Таблицата включва резултати от различни проучвания за усещането за независимост на съдебната власт. За държавите, в които усещането за независимост е много ниско, сред посочените причини са очертани намесата или натискът от страна на правителството и политиците, както и от страна на икономически или други особени интереси.

Уточнява се, че изготвянето на тази таблица не замества механизма за сътрудничество и проверка, наложен на България и Румъния. Механизмът и таблицата "преследват различни цели и имат различно приложно поле", обяснява комисията. Допълва се, че сравнителната таблица в областта на правосъдието обхваща всички държави в ЕС с акцент върху гражданското, търговското и административното правораздаване. Таблицата не е задължителен механизъм, а е предназначена по-скоро за откриването на проблеми, които заслужават особено внимание.

В днешната таблица за България е отбелязано, че всеки пети младеж в трудоспособна възраст е от ромски произход. Комисията призовава Съвета на ЕС да вземе отношение по препоръката за нашата страна за осигуряване на равен достъп до образование за ромите. Допълва се, че ЕК следи отблизо усилията на българските власти и по отношение на участието на жените на пазара на труда.

Националните правосъдни системи имат ключова роля за укрепване на принципите на правовата държава, за прилагане на законодателството на ЕС и за създаване на благоприятна среда за инвестиции. Това заяви в коментар на представените днес данни еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Рашков отново пред съда
Кирил Рашков отново пред съда
Ивайло Московски освободи главния директор на ГД „Автомобилна инспекция
Ивайло Московски освободи главния директор на ГД „Автомобилна инспекция"