НОВИНИ

ЕК: България има прекомерен дисбаланс

България и още четири страни от Европейския съюз имат твърде големи икономически дисбаланси и ще бъдат подложени на наблюдение, пише в анализ на Европейската комисия. Освен за България, загриженост има и за Франция, Хърватия, Италия и Португалия и в по-малка степен за още седем страни.

Владислав Велев
от Владислав Велев
18:16, 09.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Редовният преглед от Европейската комисия на икономиката на България показва, че страната има известен напредък в изпълнението на предишните икономически препоръки, но има и още какво да се направи.

Според Европейската комисия пенсионната система се развива устойчиво, но почти половината пенсионери са застрашени от бедност.

Здравеопазването не е достъпно за всички, не е финансирано добре и не дава добри резултати. Проблеми има и в образованието - качеството не е достатъчно добро, а уязвимите групи ученици нямат равен достъп като останалите.

Анализът показва, че икономиката като цяло излиза от кризата, на пазара на труда има положителни тенденции, добър нетен износ. Спадът в усвояването на европейските фондове води до временно забавяне на растежа на БВП за тази година и той ще бъде 1.5 процента.

Отбелязва се също, че финансовата система е устойчива, но все още съдържа рискове. Заради това България и останалите страни ще трябва следващия месец да представят на Европейската комисия програма за постигане на стабилност.

Валдис Домбровскис, зам-председател на ЕК за еврото и социалния диалог: Всеки един момент Комисията може да реши да започне корективна процедура за страните с прекомерен дисбаланс. Важна роля при взимането на това решение ще играят обхватът и амбицията на мерките за реформи, които ще предложат страните, както и резултатите от наблюдението им.

През пролетта Европейската комисия ще представи новите препоръки към страните за подобряване на икономическото състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патрулка в реката
Патрулка в реката
​Трети ден извънредно положение заради наводнения в Сърбия
​Трети ден извънредно положение заради наводнения в Сърбия