НОВИНИ

ЕК: България с по-висок икономически растеж през последната година

България е отбелязала по-висок от очаквания растеж на икономиката през последната година. Това се казва в зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, оповестена днес. Ръстът на брутния вътрешен продукт за 2016 г. е 3,3 на сто, а за следващите две години ще отбележи лек спад и се очаква да е 2,9 на сто за 2017 и 2,8 на сто за 2018 година. Брюксел очаква през следващите години безработицата у нас да намалява, а чуждите инвестиции да се увеличават. Разликата в доходите на българите в сравнение със средното ниво в Европейския съюз обаче се стопява бавно и остава голяма.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:07, 13.02.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Вътрешното потребление е било главният двигател за растежа на българската икономика през 2016 г. Растежът е по-голям, отколкото се е очаквало в есенната прогноза. В анализа си Европейската комисия посочва кои са рисковете през следващите години. Един от тях е значително по-бавното от очакваното усвояване на еврофондовете, което може да накърни както инвестициите, така и растежа. Политическата несигурност, свързана с предстоящите избори, също би могла да забави потреблението, както и инвестиционни намерения.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси: Политическата несигурност е особено голяма тази година заради предстоящите избори във Франция, Германия, Холандия, Чешката република, България и може би в Италия.

Според Европейската комисия ръстът на инвестициите в България ще се увеличи с 3,2% през тази година. Износът се е развивал добре през миналата година заради силния туристически сезон и благоприятните геополитически фактори. В резултат на това излишъкът по текущата сметка възлиза на 2,6% от БВП. Очаква се през следващите две години той да намалее до съответно 1,4% и 0,8% заради засиленото вътрешно търсене и очакваното покачване на цените на енергийните продукти. Комисията очаква и по-малко приходи от туризъм през тази година.

Безработицата ще намалява през следващите две години, през тази година ще е на ниво 7.1%. Данъчните приходи също са повече от очакваното. През 2016 година бюджетният дефицит е бил 0,4% от БВП, а през следващите две години прогнозите са той да е 0,5% и 0,3% от БВП при условие, няма промени в политиката на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконната сеч в Западен парк продължава
Незаконната сеч в Западен парк продължава
Казусът в Елин Пелин: За първи път община отказва да регистрира бежанци
Казусът в Елин Пелин: За първи път община отказва да регистрира бежанци