НОВИНИ

ЕК е в готовност да подпомогне България за опазването на външните граници на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил днес писмо до премиера Бойко Борисов, в което съобщава, че на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Братислава тази седмица ще постави въпроса за оказването на допълнителна помощ на нашата страна в опазването на външните граници на Общността. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
21:49, 12.09.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
готовност подпомогне българия опазването външните граници

Юнкер изразява признание за свършената досега работа от българските власти по опазването на границите. Той допълва, че очаква ЕК да получи допълнителен списък с нуждите на място. Председателят на комисията добавя, че възнамерява да постави въпроса за необходимото съдействие на заседанието на европейските ръководители.

ЕК разбира, че охраната на външните граници на ЕС изисква общ отговор, пише Юнкер. Той изразява надеждата, че въвеждането в действие на новата европейска служба за гранична охрана ще допринесе в тази посока. По неговите думи е важно след сключването на споразумението за миграцията с Турция да не възникнат нови пътища за навлизане в ЕС. Юнкер изразява подкрепа за осигураяването на европейски средства за подобряването на съоръженията по българската граница.

Председателят на ЕК уточнява, че е разработен план за спешни действия и той може да бъде задействан при необходимост. Юнкер съобщава, че тази седмица ще изпрати в България съответните официални представители на комисията за оценка на нуждите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба Киево-Печорска Лавра - Светиня на Украйна в Народната библиотека
Изложба "Киево-Печорска Лавра - Светиня на Украйна" в Народната библиотека
Президентът: НСО отговорно изпълнява своята роля за опазване на сигурността
Президентът: НСО отговорно изпълнява своята роля за опазване на сигурността