НОВИНИ

ЕК и Кремъл за недопускането на Навални в президентската надпревара

Решението на руската ЦИК да не допусне опозиционера Алексей Навални до президентските избори хвърля сянка върху плурализма и поражда съмнения за демокрактичността на вота, обяви Еврокомисията.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов БТА
16:01, 26.12.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
кремъл недопускането навални президентската надпревара

Брюксел очаква Москва да покани наблюдатели от ОССЕ и ще оцени резултата от изборите на база техните заключения. Самият Навални призова за бойкот на вота и определи като политически мотивиран отказа за регистрация заради условна присъда за финансови злоупотреби.

Неучастието на Навални няма да се отрази на легитимността на вота, ЦИК е действала законосъобразно, реагира Кремъл. Според говорителя Песков властите трябва да проучат дали призивите на Навални за бойкот не нарушават законите.

В Кремъл са запознати с различни изказвания по въпроса на анализатори, но не са съгласни с мнението, че отказът за регистрация на Навални може да се отрази на кампанията. Той не пожела да коментира самото решение на ЦИК за Навални, като отбеляза само, че в случая ЦИК се е ръководила изцяло от действащото изборно законодателство на Русия.
Песков обаче каза, че руските власти трябва внимателно да проучат въпроса дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите.
АП отбелязва, че руското законодателство не казва дали призиви за бойкот на избори са незаконни, но припомня, че миналата година властите блокираха достъпа до няколко уебсайта, призоваващи за бойкот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 40% от бежанците на гръцкия остров Лесбос са деца
Около 40% от бежанците на гръцкия остров Лесбос са деца
Рекордни следколедни намаления във Великобритания
Рекордни следколедни намаления във Великобритания