Решението на руската ЦИК да не допусне опозиционера Алексей Навални до президентските избори хвърля сянка върху плурализма и поражда съмнения за демокрактичността на вота, обяви Еврокомисията.

© БТА

Брюксел очаква Москва да покани наблюдатели от ОССЕ и ще оцени резултата от изборите на база техните заключения. Самият Навални призова за бойкот на вота и определи като политически мотивиран отказа за регистрация заради условна присъда за финансови злоупотреби.

Неучастието на Навални няма да се отрази на легитимността на вота, ЦИК е действала законосъобразно, реагира Кремъл. Според говорителя Песков властите трябва да проучат дали призивите на Навални за бойкот не нарушават законите.

В Кремъл са запознати с различни изказвания по въпроса на анализатори, но не са съгласни с мнението, че отказът за регистрация на Навални може да се отрази на кампанията. Той не пожела да коментира самото решение на ЦИК за Навални, като отбеляза само, че в случая ЦИК се е ръководила изцяло от действащото изборно законодателство на Русия.
Песков обаче каза, че руските власти трябва внимателно да проучат въпроса дали призивите на Навални за бойкот на изборите не нарушават законите.
АП отбелязва, че руското законодателство не казва дали призиви за бойкот на избори са незаконни, но припомня, че миналата година властите блокираха достъпа до няколко уебсайта, призоваващи за бойкот.

Руската ЦИК не допусна Навални до участие в президентската надпревара

Руската ЦИК не допусна Навални до участие в президентската надпревара

Руската Централна избирателна комисия единодушно отказа да регистрира представителя на опозицията срещу Владимир Путин Алексей Навални като кандидат з...