НОВИНИ

ЕК: Имало е руска дезинформация за евроизборите

Според Европейския съюз "руските източници" са предприели продължителни усилия за дезинформация, за да потиснат избирателната активност по време на изборите за Европейски парламент миналия месец.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:24, 14.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
имало руска дезинформация евроизборите

В доклада не се уточнява какво означава „източници“ и се казва, че все още не може да бъде идентифицирана „отделна трансгранична кампания за дезинформация“, насочена към изборите.

Докладът на Европейската комисия следва предизборните предупреждения от Брюксел за страните от ЕС и гиганти на социалните медии като Фейсбук и Туитър, за да се предпазят от възможни "фалшиви новини" от Москва.

"Наличните доказателства не позволяват да се идентифицира отделна трансгранична кампания за дезинформация от външни източници, специално насочени към европейските избори", се казва в доклада.

"Събраните доказателства обаче показаха, че руските източници продължават и поддържат дезинформационна дейност, целяща да потисне избирателната активност и да влияе на предпочитанията на избирателите", се казва в доклада.

Европейската комисия, изпълнителната власт на 28-членния съюз, добави, че "политическите актьори" в държавите-членки често са приемали тактики и линии, използвани от "руски източници", за да навредят на ЕС.

Европейските комисари Вера Журова и Джулиан Кинг трябваше да дадат пресконференция, за да дадат повече подробности за доклада.

Комисията заяви, че ще отнеме известно време, за да се определи "обхватът и въздействието" на кампаниите за дезинформация, поради техния сложен и изтънчен характер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потвърдиха присъдата на Орнела Мути за измама
Потвърдиха присъдата на Орнела Мути за измама
През февруари ще започне изслушването за екстрадицията на Асанж
През февруари ще започне изслушването за екстрадицията на Асанж