НОВИНИ

ЕК иска България да транспонира Директивата за единно европейско жп пространство

В Директивата се съдържат основните разпоредби за отварянето на пазара в сектора на железопътния транспорт.

иска българия транспонира директивата единно европейско пространство
bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 26.02.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Европейската комисията поиска от България, Германия, Гърция, Латвия, Люксембург, Румъния и Чешката република да транспонират в националното си законодателство Директива 2012/34/ЕС за създаване на единно европейско железопътно пространство.

В Директивата се съдържат основните разпоредби за отварянето на пазара в сектора на железопътния транспорт. С нея се установяват правилата за управление на железопътната инфраструктура и дейностите в областта на железопътния транспорт, критериите за лицензиране на железопътни предприятия, принципите и процедурите за определяне и събиране на инфраструктурни такси и за разпределяне на инфраструктурния капацитет, както и за упражняване на регулаторен надзор.

Държавите членки трябваше да въведат в сила мерките, необходими за привеждане в съответствие с Директивата, в срок до 16 юни 2015 г. На 22 юли 2015 г. Европейската комисия изпрати официално уведомително писмо на няколко държави членки. Досега посочените по-горе седем държави членки не са уведомили Комисията, че са предприели някакви мерки. Ако в срок до два месеца те не изпратят информация за предприетите мерки, Комисията може да сезира Съда на ЕС.

Повече информация за решенията на ЕК по процедури за нарушение на европейското законодателството от страните-членки ще намерите в прикачения информационен документ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват убийство в Палестинското посолство в София
Разследват убийство в Палестинското посолство в София
Всички гранични пунктове с Гърция са отворени
Всички гранични пунктове с Гърция са отворени