НОВИНИ

ЕК обмисля предложения за отмяна на лятното часово време

Европейската комисия разглежда предложения, свързани с отмяна на лятното часово време. Евродепутати от различни политически партии обмислят приемането на резолюция за отмяната му, която да бъде гласувана на сесията през декември. Темата обаче е в дневния ред на евроинституциите от години - всеки път, когато местим стрелките на часовника. Докъде стигна дебатът за зимното и лятното часово време, разказва Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:47, 29.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Петролната криза през 1973 година води до серия от мерки за пестене на електроенергия в европейските държави. Една от тях е лятното часове време. Първи го въвеждат Испания и Албания през 1974 година, а България се присъединява през 1979 година. През 2000 Европейският съюз приема директива за лятното часово време, която координира смяната на часовника заради отражението ѝ върху важни сектори като транспорта и енергетиката.

Дебатите за отмяната на лятното часово време през последните години не отминаха и евроинституциите. В Комисията разглеждат различни предложения. Едно от тях идва от Финландия. Парламентът на страната смята, че промяната на времето води до болести, умора и недоспиване, което се отразява на ефективността на работното място.

Мина Андреева - говорител на Европейската комисия: Има дебат за това дали да променим тези правила, комисията извършва оценка на предложенията, свързани с отпадането на лятното часове време и ще ви информиране, когато имаме заключения.
;

В Европарламента около 70 депутати също готвят резолюцията за отмяна на лятното време. Според тях учениците трудно се концентрират при преместването на часовниците, а често се стига и до трудови злополуки. Първоначалната идея да се пести електроенергия всъщност вече не действа, смятат те. Ако все пак парламентът приеме такава резолюцията, Комисията ще трябва да направи предложение на държавите членки. Едва когато всички те го одобрят, може да се стигне до отпадане на лятното часово време.

Процедурата обаче със сигурност ще отнеме поне няколко години. Русия и Турция вече отмениха лятното време. Същото поиска и полска парламентарна комисия, макар че Полша като част от Европейския съюз няма право самостоятелно да предприема такава стъпка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инвеститори искат да правят мидена ферма край Кранево
Инвеститори искат да правят мидена ферма край Кранево
Готова ли е Столичната община за предстоящия зимен сезон?
Готова ли е Столичната община за предстоящия зимен сезон?