НОВИНИ

ЕК обмисля забрана на мастила за татуировки заради опасност от алергии

Европейската комисия (ЕК) решава дали да забрани някои химикали за татуировки заради опаснения, че може да са канцерогенни или да водят до алергии.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:46, 17.08.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Людовик идва от Франция, решил е да си направи нова татуировка днес, съвсем спонтанно. За хигиената не се притеснява.

Людовик Шутрумб: Първата татуировка, която си направих беше в Тайланд, бях на 18. Тази си я направих, когато бях на 24 - в Турция. И сега ще си направя нов татус в България. Не съм имал никакви алергични реакции или каквито и да било проблеми.. Дори, както ви споменах, си направих първата татуировка в Тайланд. А там вероятно е много по-рисковано, отколкото в Европа.

В края на миналата година Европейската агенция по химикалите обяви резултатите от най-мащабното досега проучване във връзка с татуировките - 4000 вещества в близо 500 държави. Очаква се до края на годината тя да препоръча на Еврокомисията сериозен брой от тях да бъдат забранени.

Особено, след откритието в Швеция тази година, че 12 от 34 мастила на пазара там съдържат забранени вещества или замърсители. В България ни уверяват, че няма оплаквания от клиенти заради материалите.

Селейдин Хасанов - татуист: Това, което виждам на пазара и което предлагат колегите като материали знам, че е възможно най-доброто. Тези хора, от които ние си вземаме материалите, те са от България, но се занимават само с това, те са дистрибутори, зареждат от чужбина.

В европейския доклад се споменава за директна връзка между червеното мастило и дерматита заради високото съдържание на живачен сулфид в продукта.

Твърди се и че червеното, синьото, зеленото и лилавото мастило е по-вероятно да причиняват малки подутини по кожата, които лекарите наричат грануломи. Но дерматолозите всъщност са спокойни за перманентните татуировки, особено в реномирани студиа. Повече ги притесняват временните, които се правят по морето и най-вече на деца.

Д-р Айлин Шеф, дерматолог: В организма на това дете ще остане една трайна алергичност в по-нататъшен план - към боя за коса, към упойките, към стоматологичните.

Учудващо за някои, може да се окаже, че перманентните татуировки са по-безопасни, особено след бъдещите регулации. В някои студиа в чужбина татуистите дори правят паспорт на своите клиенти, където записват използваните материали. Людовик няма такъв документ, но със сигурност вече има траен спомен от България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската лента Ага с отличие за най-добър филм на Фестивала в Сараево
Българската лента "Ага" с отличие за най-добър филм на Фестивала в Сараево
Откритията на Перперикон в научна книга до края на годината
Откритията на Перперикон в научна книга до края на годината