НОВИНИ

ЕК очаква стабилен растеж на българската икономика

Европейската комисия очаква стабилен растеж на българската икономика през тази и следващите две години. Комисията представи днес есенната икономическа прогноза за държавите от Европейския съюз. Очаква се намаляване на безработицата в България, като прогнозите са през 2019 година тя да е 5,7%.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:00, 09.11.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Вътрешното частно и публично потребление, както и подобряването на инвестициите са основният генератор за растежа на българската икономика. Той е много по-голям от прогнозите, които Комисията направи през пролетта. Брюксел очаква и свиване на дефицита по текущата сметка до 3% от брутния вътрешен продукт през настоящата година, 2,4% през 2018 и 2,3% през 2019 година.

Според Еврокомисията позитивната тенденция за намаляването на безработицата в България ще се запазва, а заплатите силно ще растат. Икономиките на всички държави от ЕС отбелязват най-високият си растеж от десетилетие насам.

Пиер Московиси, комисар по икономическите въпроси: Тази година се вижда, че тръгваме по добър път. Всички държави от ЕС, без изключение, ще регистрират икономически растеж. 2018 година също се очаква да бъде година на растеж за всички държави-членки.

Брекзит може да се окаже неблагоприятен икономически фактор, но може и да доведе до увеличаване на доверието в Европа, което ще увеличи растежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната инспекция в Русе изпитва недостиг за лекари
Здравната инспекция в Русе изпитва недостиг за лекари
МВР издирва трима мъже за серията обири на банкомати
МВР издирва трима мъже за серията обири на банкомати