НОВИНИ

ЕК одобрява безвизовия режим за Турция

Европейската комисия ще одобри утре условно въвеждането на безвизов режим между Шенгенското пространство и Турция, съобщи източник на Би Би Си. Решението за премахването на визите трябва да бъде част от сделката между Турция и Европейския съюз за разрешаване на имиграционната криза, изострила се в края на миналата година.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:17, 03.05.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света
одобрява безвизовия режим турция

Голям брой бежанци от различни страни в Близкия изток и Азия пристигат в Гърция от турското крайбрежие на Егейско море, откъдето продължават пътя си към страните от ЕС.

В замяна на безвизовия режим турските власти ще трябва да вземат обратно част от мигрантите, попаднали в ЕС и да вземат мерки за спиране на мигранткия поток.

Турция все още не е изпълнила европейските изисквания за съответствие с европейската вътрешна политика, по-специално равнопоставеността между политическите сили, свободата на словото и политическите права за малцинствата.

Според запознати източници страните са се договорили, че до 4 май Турция трябва да изпълни 72 условия, които ще й осигурят предоставянето на безвизов режим. Въпреки това, дипломати съобщават, че към днешна дата са изпълнени не повече от половината критерии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новозеландец постави нов световен рекорд по гмуркане
Новозеландец постави нов световен рекорд по гмуркане
Слаб земен трус край Нова Загора
Слаб земен трус край Нова Загора